Japán? Német? Koreai?

2013.08.27. 14:02

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

Tisztelt Nepperűző!

Az autóvásárlás izgalmas de komplikált gondolatával játszom az utóbbi időben.

A kérdés: Milyen legyen?

Kérem ossza meg velem a véleményét az eszmefuttatásom helyességét vagy helytelenséget illetően. A szürke hétköznapokon céges autóval járok, tehát még a bevásárlást is el tudom intézni vele. A saját autót kb. havonta egy - két alkalommal használnám mondjuk hétvégén kirándulni a családdal és évente egyszer max. kétszer hosszabb kirándulás során pl külföldi nyaralás. Éves használatnak 14-15 ezer km-t saccolok. Az autó max. 10 éves legyen, 5 ajtós ferdehátú, kombi esetleg egyterű. (Van kutya is.)

Ennélfogva benzines motort gondolok megfelelőnek, habár a diesel csábít a fogyasztásával de a várható szervizköltségek riasztanak. Mindenféleképpen megbízható típust keresek, nem szeretnék egy kirándulás során az autópálya szélére lehúzódva kétségbeesve segítséget szerezni mert lerobbant a járművem. A motorok méretére vonatkozóan 1.8-2.0 szerintem megfelelő autópályára, - habár érdekes hogy ugyanazon típuson belül előfordul csupán 200 cm3 különbség -. Nem szeretem a kis motorokat, mert többnyire hosszútávokon autózom és egy motor magas fordulaton való pörgetése nem az én világom. - Ha már a 200 cm3 - nél tartunk, egy 1.6 - os motor még megfelelő vagy már túlzottan kicsi? A kérdés azért merült fel, mert a környezetemben előfordul néhány Mitsubishi lancer/carisma 1.6 és a tulajdonosok áradoznak autóikról. Szóval amely autókat nézegetek a neten: Toyota avensis/avensis verso; corolla/corolla verso; Mazda6/mazda5/premacy; Honda accord/cr-v esetleg civic. Továbbá mennyire lehetek biztos a német gyártmányokban? Opel vectra/astra/meriva; Ford mondeo/c-max/s-max; A Koreai gyártmányokról még nem is beszéltem. Kérem segítsen szűkíteni ezt a jelenleg még tág kört.

Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel: Zsolt

Kedves Zsolt!

Egy fontos dolgot nem említett, mégpedig azt, hogy mennyi pénz van a vásárlásra. A kutyus mellé én mindenképp egy nagyobb méretű kombit vennék, mert a kutyát nehéz betenni az ülés alá, és fix térfogattal sem lehet az esetében kalkulálni. Az Avensisből elég már az 1.8-as is, Accordból 2.0 a legkisebb, de a 2.4-es is jó, és nem fogyaszt többet, simán vállalható. A Mazda szintén jó választás, a Premacy hátsó sárvédőíve tud jobban rohadni, de az ajtók alját, a küszöböket is megnézném. A Mazda 5/6 már nem annyira rohadós, de meg kell nézni. Opelből inkább Vectrát vennék, a 2.2-es motor nem különösebben keresett nálunk, pedig jó karakterű, nyomatékos, normális fogyasztással. A Fordok közül pedig egy 1.8-as Mondeót vennék. A Lancer egy kicsit kisebb, mint az eddigiek, ott is figyelni kell a rozsdára, főleg a hátsó íveken.

-Becsületesnepper-

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.