2013.12.26. 14:08

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

 

Tisztelt Becsületesnepper!

Édesapám egészségügyi okok miatt nem vezethet. Szüleim vásároltak ez év februárjában egy új Mitsubishi Lancer Invite (sedan) gépjárművet, melyet így én és a párom kapnánk meg használatra. Főleg a városban használnánk az autót, illetve évente pár hosszabb túra jönne szóba.
Két lehetőségünk van: vagy megtartjuk, vagy eladjuk.
A megtartás ellen szól, hogy városi használatra felesleges egy ilyen autó, mind fogyasztás mind a fenntartási költségek miatt (pl. casco).
A másik lehetőség az autó eladása. Az eladási árából egy kisebb használt autót és egy garázst vennénk. A kisebb autók közül a Kia Rio (2005-2011, ferdehátú), Honda Civic (2001-2005, ferdehátú) és a Honda Jazz jött szóba.
Kissé kockázatosnak tűnik egy vadonatúj autót eladni és venni helyette egy 8-10 éves használtat...viszont első autónak kissé drága mulatság egy ilyen Mitsubishi Lancer.
Ön mit javasol, mi lenne ebben a helyzetben a legbölcsebb döntés?

Üdv, Gábor

Kedves Gábor!

Ha a Mitsubishi Lancert most eladják, akkor elég nagy lesz a bukó az új árához képest, de ha még várnak, még nagyobb lesz. Az autó az élete első három évében veszti el a legnagyobb részét az újkori értékének. Ha zavarja önöket az autó relatív nagy értéke, és emiatt aggódnak egy kicsit, adják el, és vegyenek egy olcsóbbat. A garázs nem fog veszíteni az értékéből, és az öreg autón is kisebb lesz a mínusz, mint a Lanceren, ha megtartják. A felsorolt autók közül egyikben sem látok kockázatot az életkoruk miatt, különösen a Honda Jazz-ben  nem. Az egyik legmegbízhatóbb autó a piacon, és mérte ellenére az egyik legjobban variálható, kihasználható utastere van. Elég csak megnézni az elégedettségi mutatókat a Népítéletekben.

Üdvözlettel,

-Becsületesnepper-

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.