Mit csináljak a német Mazdámmal?

2014.07.12. 08:54

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

 

Tisztelt Becsületes Nepper,

többségében autóvétel miatt írnak neked, én most a "másik oldalt" képviselem. Van egy külföldön üzembe helyezett Mazda 6-om, és bizonytalan vagyok a sorsa felől. Röviden: 2005-ös, 2.0 diesel kombi, 320 ezer km-nél járok vele, ennek 95%-a autópályázás volt, mindig márkaszervízben volt javítva, igazából motorikusan tökéletesen megy, nincs lelakva, bár az évek és a km-ek itt-ott meglátszanak (kőfelverődés, karcolások, pici horpadások, stb).

Mivel a munkábajáráshoz kell autó és nem akartam megvárni, míg "kirohad" a kocsi alólam, így csere mellett döntöttem (egy újabb Mazda6), most viszont nem tudom, mit kezdjek a régivel. Netes nézegetsé alapján Németországban egy ilyen autónak minimális az értéke, otthon talán kapnék érte valamennyit, de ahhoz meg honosítani kellene...

Van értelme egy sokat futtott, de szervizelt autóba még pénzt ölni (reg. adó, takarítás, kisebb szervíz...stb), és megpóbálni eladni, vagy inkább vonassam ki a forgalomból, és adjam le?


Válaszát előre is köszönöm!
Üdv,
Laci

Kedves Laci!

Ne abból induljon ki, hogy mennyit adna egy német magánszemély vagy egy német autószalon egy ilyen autóért. Ők leginkább gombokat vagy semmit. Én meghirdetném a mobille.de-n vagy az autoscout24.de-n, és várnám a telefonokat. Egész Európa ezeket az oldalakt nézi, és valamilyen kelet európai nepper előbb-utóbb lecsap rá. A kilométer őket szinte nem érdekli, mert majd megtekerik az órát otthon. Ha az autó egyébként tényleg jó állapotú, akkor még rendes pénzt is kaphat érte, csak jó hirdetést kell feladni. Ez azt jelenti, hogy kitakarított, lemosott, szép tiszta autót kell rendes fényképezőgéppel, nem telefonnal lefényképezni, és korrekt szöveget megfogalmazni. Ha alkura kerül a sor, akkor pedig határozottnak kell lenni.   
 

Üdvözlettel,

-Becsületesnepper-

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.