Benzinest a családnak, ami nem francia

2015.03.07. 07:23

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

 

Tisztelt Becsületesnepper!

Autócsere előtt állok családosként. Jelenleg egy 2004-es Citroen Xsara II 1,4 és egy 1994-es Suzuki Swift Sedanom van. A Swiftet cserélném le nagyobb (főleg nagyobb belterű), újabb, biztonságosabb autóra. Franciában nem gondolkodom, mert a Xsaránál minden típushibával találkoztam már (hátsó híd, fűtőventillátor, ajtó átvezető kábelek stb.), ennek ellenére mégsem ezt cserélem le, mivel már jól ismerem, a hibák egy részét javítani is tudom. De egy ilyen autó elég a családba. A Swiftet sajnálom, mert végtelenül megbízható, de a két kisgyerek mellé nagyobb és biztonságosabb autót szeretnénk.

Mivel olyan sokat nem megyek (évi 15-20000 km) és inkább kis adagonként a benzinre tudok kiadni több pénzt, mint egyszerre egy nagy felújításra, csak benzinesben gondolkodom. Általánosan elmondható, hogy a teljesítmény, az erő nem igazán érdekel, inkább nyugodtan vezetek.

A keret 1,3 MFt lenne, sajnos az Octavia II, az Astra H és a Focus II nem igazán fér bele. Amik szóba jöhetnek (2002-2006 körüli modellek):

Ford Mondeo 2003-  (1,8 vagy 2,0)

Opel Vectra 1,8

Nissan Primera 1,8

Mazda 6

Toyota Corolla kombi

Nagyon teszik a Mitsubishi Lancer kombi változata, de a csomagtartó sajnos nagyon kicsi. A Mondeo nagyon tetszik, mert elég nagy vagyok (185/120), és pakolás szempontjából is könnyű lenne a dolgom. A piacon elég nagy a kínálat és jó ár-érték arányúnak tűnik a kocsi.

A dilemmám az, hogy egyik barátom szülei valószínűleg eladják a 2004/2005-ös Octavia Tour (1,4) autójukat, amiben 20.000 !!! km van, kb. 1,3 MFt-ot kérnek érte. A fenti autók közül ezen az áron találhatóak elvileg jobbak, magasabb felszereltségűek és biztonságosabbak is, de ott a „lutri”-faktor.
Ön a saját tapasztalatai alapján melyik irányt javasolná?

Köszönettel:

Zénó

Kedves Zénó!

A benzines Mondeónál arra kell figyelni, hogy az ajtók éleinél, aljánál, a küszöbök végeinél lehetnek rozsdásodások, a két literes motorok hajlamosabbak az olaj fogyasztásra, de ezek ilyenek. Amúgy jó kocsik, óriási helykínálattal. 1.3 millióért már lehet venni H Astrát, és ez nem is a kínálat alja. Ebből a listából én leginkább a Toyota Corolla kombit venném, de a 20 ezret futott Octavia, azért erősen elgondolkodtató, ilyet nem lehet csak úgy találni, ezektől az autóktól mi nepperek is lázba jövünk. Ha el tudja fogadni, hogy az autó csak helyváltoztatásra alkalmas ezzel a motorral, akkor ez még nagyon sokáig jó lehet.

Üdvözlettel,

-Becsületesnepper-

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.