Nagyszerviz előtt a Mondeo. Eladjam?

2015.04.12. 09:24

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

 

Kedves Nepperűző!

Van egy 2006 év végi 2.0 TDCi Mondeom, első tulajdonosa vagyok, eddig 120e km-t tettem bele. Eddig semmilyen meghibásodása nem volt, de előző szervíznél bemérték a porlasztócsúcsokat, és sajnos már cserére érett. Mivel garancia csak akkor van rá, ha cserélik a nagynyomású szivattyút is, és további kiegészítőket, a teljes költség belecsúszhat 500e forintba is. Aztán előbb-utóbb várható a kettőstömegű cseréje is, ami szintén 300e forint. Utóbbi években elég sokat járok, havi 2500 km-t, és eddig tetszett a kedvező fogyasztás.

Szerinted érdemes felújíttatnom és addig hajtani, amíg bontóba nem kerül? Esetleg adjam el akár piaci ár alatt, és vegyek hasonló korú benzinest, amibe LPG-t szereltetve továbbra is alacsonyan tudnám tartani az üzemanyag költséget? Szeretem a Mondeót, mi a tapasztalatod az MK3-asok 2 literes benzinmotorjáról? 1.2 - 1.5 millió közötti sávban milyen más benzines kombit érdemes még nézni? (Focus, Astra, Octavia, Mondeo, japánok?)


Köszi, Attila

Kedves Attila!

Ez a Mondeo erről híres, hírhedt. A befecskendező rendszer elújítása szerintem inkább 350-400 ezer, mint 500 ezer, de az sem kevés. utána viszont megint van néhány százezer kilométerre egy működő autója. Ha ezeknek a Delphi befecskendezős autóknak az élettartamát meg akarja hosszabbítani, akkor célszerű kizárólag Delphi gázolajszűrőt használni, és ezeket sűrűn, minden olajcserénél cserélni. Az olajcsere intervalluma 10 ezer kilométer legyen, ne több. A kettőstömegű előbb-utóbb tönkre fog menni, ugyanúgy ahogy a fékbetét is elkopik, csak ez drágább, ilyen ez a popszakma.

Ha vesz egy benzines és elgázosítja, akkor is kiad több százezer forintot a gáz szettre, plusz 60-70 ezret átírásra. Erre szoktam felhívni az emberek figyelmét, ezek azok a költségek, amiket vásárláskor figyelembe kell venni, ilyenkor egyenlítődik ki a benzines esetleges többletfogyasztása a dízellel szemben. Én kiszámolnám, hogy mennyibe kerülne egy autócsere, megéri-e elgázosítani egy másik autót, mennyit spórolnék vele, aztán el lehetne dönteni, hogy megéri-e neked a macera.

Üdvözlettel,

-Becsületesnepper-

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.