Automataválós dízelt szabad?

2015.05.26. 13:16

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

 

Tisztelt Nepperűző!

Autóvásárlás előtt állok, és mint mindenki, kezdek elveszni a jótanácsok útvesztőjében. A keret 1.5 millió. Évi 18000-20000 km 80% városi felhasználás.
Amire szükségem lenne az egy automata kombi, a raktér nagyon fontos (jelenleg egy I Octaviával járok és bizony van, hogy a ledöntött ülések mellett is kicsi a csomagtartó). Az automata is elengedhetetlen, mert a párom mozgássérült és csak azt tudja vezetni. (tartanom kell a ...tronik váltóktól? Állítólag a régebbi konstrukciók megbízhatóbbak és olcsóbban szervizelhetőek. Ami még szempont a jó zajszigetelés, csendes utastér. A jelenlegi 1.8 benzin Octaviamnál a városi fogyasztás maximum 9 l még vállalható, de az auópálya tempónál 3500-4000-es fordulat nem túl kedvező, így főleg nagyobb köbcentis dízelben gondolkodom. Milyen autó lenne ideális?


Válaszát előte is köszönöm!
Köszönettel:
Bálint

Kedves Bálint!

Ezekből az autókból elég kevés van, kicsi a választék.  Az automata váltótól önmagában nem kell tartani, de gondozni kell. Van egy dolog, amit el kell fogadni, ha valaki keveset akar tankolni, akkor dízelt vesz, ha  kézi váltós autója van, akkor kettőstömegű lendkereket fog cserélni kuplunggal, akinek automata váltós van, az előbb utóbb váltót fog felújítani, mindkettő sokba kerül, és egyik sem fog jól esni. Ha ezt nem tudja elfogadni az ember, akkor marad a BKV. Elsőnek a VW Passat 1.9 PDTDI jutott eszembe, ezekben egy tiptronic váltó van, ez lényegesen megbízhatóbb, mint a multitronic, azt nem ajánlanám. Audi A6 2.5 TDI-ből sok van, azt ne vegyen, az elég nagy szopóroller tud lenni, és sokat is eszik.
Az 5-ös BMW még szintén nagy de a hathengeres dízelek nem fognak túl keveset enni. A Mondeónak van még nagy kombija, de ott a befecskendező rendszerrel szokott baj lenni. Eszembe jutott még az Opel Vectra C, abban egy jó multijet motor van, a váltója is jó, és hely is óriási van benne. Talán ezt vennék leginkább ezek közé a paraméterek közé szorítva.

Üdvözlettel,

-Becsületesnepper-

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.