Maradjon a Suzuki vagy jöhet az álom?

2017.11.21. 10:48

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

Kedves Nepperűző!

Van egy dízel Suzuki Swiftem (2008) 260 ezer km-el, új korától a családunkban, normálisan használva, szervizelve. Rengeteg családi túrán, nyaraláson és az elmúlt 2 évben munkába járásra használva (napi 120 km). Szeretem, mert minden egyes nap indul, hoz - visz. Nemrég költöttem rá egy jelentősebb összeget, kapott új Goodyear gumikat, adagolókat felújították, új vezérlés szett, generátor felújítás, új fékbetétek. Igazándiból a legnagyobb gondom vele, hogy unalmas, jellegtelen, semmi nem hoz benne lázba. Jön megy, megbízható, de másra vágyom.

24 éves tanár vagyok, nyugodt vezetési stílussal, de pályán a Suzukival is a 145-150-et tartom (próbálom) nem érzem magam túl nagy biztonságban, oldalszél, emelkedő bármi, maga a kínszenvedés vele. Nagyobb autót szeretnék, amibe bele is szerethetek, így jutottam el a számomra álom autóhoz: Alfa 159 sw 2.4 JTD.

Tisztában vagyok vele, hogy a fenntartása többe fog kerülni, mint a Suzukinak. A kérdésem inkább az lenne, hogy tényleg annyira megbízhatatlanok, mint amennyire be állítják? Valóban félnem kellene minden reggel, hogy beindul vagy sem? Amiket olvastam vagy akiket kérdeztem, azok mindig vagy teljesen leszarozták vagy agyon dicsérték. Örülnék egy reális ajánlásnak, hogy lehet e ilyen autót venni átlag fizetéssel vagy ez tényleg csak egy álom? Anyagi csődöt nem akarok, több százezer forintot nem kívánok elkölteni kéthavonta szervizre.

Ön mit ajánl, tartsam meg a Suzukit és majd lecserélem vagy merjek belevágni egy Alfába?

Előre is köszönöm válaszát és, hogy időt szán rám.

Tisztelettel: Ákos

Kedves Ákos!

A 159-es nem olyan rossz, vannak sokkal rosszabb Alfák, és ráadásul a mai napig nagyon szép tud lenni egy megkímélt darab. Jobban igényli a törődést, mint egy Suzuki, az alkatrészek is többe fognak kerülni, és néha ki fog gyulladni egy-egy kontroll lámpa. Ha néha előfordul egy ilyen nálam, a telepen állásában is ki szokott gyulladni a semmitől, de ez ilyen, ha használják, azt jobban szereti. A 2.4-es motor elég megbízhatónak számít. Jól nézzen körül, mert nagyon sok leélt példány van, és amelyik nem kapta meg a törődést, az nagyon csúnyán tud öregedni. A Karottának is ilyen 159-ese van, csak 1.9-es, és elég megbízhatóan teszi a dolgát.

A mai napig az egyik legkívánatosabb középkategóriás autó
A mai napig az egyik legkívánatosabb középkategóriás autó

Üdv:

- Becsületesnepper -

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.