Hülyegyerek-autót negyvenévesen?

2018.02.03. 10:49

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

Tisztelt Nepperűző!

Elérkeztem oda, hogy vásárolhatnék magamnak egy relatíve normális, 3-5 éves családi kombit vagy szedánt, de kiszámoltam hogy ha várok vele 1-1,5 évet akkor sokkal jobban kijönnék az autóhitelemmel, sokkal nagyobb lenne az önerő. Viszont így lehetőségem lenne kipróbálni azt, ami kimaradt, a sportos kicsi hot hatch világát. Nyilván egy olcsó modellel, hisz nem akarok rajta (sokat) bukni, meg ha valamelyik része odalesz, hát az sem kerül vagyonokba. Nem sok elvárásom van a kocsival kapcsolatban, annyi hogy ne legyen túlságosan szervizigényes, nem azért veszem, meg vigyorogva szeretnék kiszállni belőle. Félreértés ne essék, nem huligánkodni akarok, abból már szerintem kinőttem, de legyen benne a bugi. Napi munkába járásra használnám, 50 km oda-vissza, nem magyar utakon.

Szóval három típusra szűkítettem a listát:

2002 - 2005 busz Civic 3 ajtó 1.6 ES 110HK - 152NM - 1135Kg

1999 - 2003 Saxo VTS 1.6 16v 118HK - 145Nm - 935kg

2005 - 2008 Fiesta ST 2.0 150Hk - 190Nm - 1055kg

Ezek javarészt ellenőrizhető múlttal, kb. 140-180 ezer km közt vannak, valóban annyi, mert errefelé megcsinálnak hátulról, ha mókolsz az óraállással.

A szokásos kérdés, vásárlásnál mire figyeljek oda, melyiket válasszam, etc. A rozsdára természetesen minden részletében figyelek, ezzel foglalkozom ( alváz és üregvédelem).

Válaszát előre is köszönöm:
László Dániából

Kedves László!

A 100 lovas Civic minden csak nem hülyegyerek-autó. Közlekedni lehet vele, de nagy vigyorgás nem lesz, sportolásra is korlátozottan alkalmas, viszont nem fog elromlani. Előfordul, hogy zörög a váltója, akkor hagyja ott, nem javíthatatlan, de van belőle bőven. A Fiesta ST már ügyesebb, a motorja is erősebb, a futóműve meg sokkal játékosabb, mint a Hondának. Ennél a két literes motornál előfordulhat olaj fogyasztás. Elértünk a Saxóhoz, na az egy rendes hülyegyerek-autó, papír a bódé, tüzes a motor, jó a futómű. A francia autógyártást sok mindenért lehetett köpködni, de a motorsportot és hot hatch-eket mindig nagyon érezték. A Peugeot 106-ból is van egy ilyen verzió, ott csak az elemek mások, de a lényeg ugyanaz.

vendo-semi-arco-para-saxo-vts

Eléggé köztudott rólam, hogy nagy Honda-buzi vagyok, de itt most pont azt tenném az utolsó helyre.

Nem hittem volna, hogy egyszer ez bekövetkezik, de nálam Saxo, Fiesta, Civic lenne a sorrend. A 110 lovas Civic helyett én az 1.6 VTI-t venném, mert abban is van bugi, jó a váltója, és gyönyörűen ordít az a motor.

Üdv:

-Becsületesnepper-

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.