Suzukiról váltanék, érdemes?

2018.05.24. 09:50

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

Tisztelt Nepperűző,

jelenleg egy 2003-as Suzuki Swift II-t hajtok, 4 ajtós, 1.3-as 84 LE-s motorral szerelt példány. Imádom az autót, újkora óta ismert előélete van, a fenntartása fillérekbe kerül, de elgondolkodtam, hogy le kéne cserélni egy kényelmesebb, biztonságosabb autóra. Alapvetően városban járok vele, ugyanakkor előfordul, hogy egy-egy hosszabb útra többen is beülünk (pl. síelés), emiatt, illetve mivel számomra a sedan AZ autó, csak sedan jöhet szóba. Leginkább a VW Jetta illetve a Skoda Rapid fogott meg, de emellett nézegetem a Ford Focusokat is, illetve a japánokat (Mazda 3, Toyota Avensis/Corolla/Auris) és a Hyundai-okat (i40 és Elantra) se zártam ki a listáról. 2010 utáni benzines autóban gondolkodom, 3 millió forintig.

A kérdésem egyrészt az, hogy a lóerő/tömeg arány mennyire fontos? A Suzukinál ez az érték 0.1 (845 kiló mellé 84 lovacska társul), a legtöbb kompakt sedan viszont ezt az értéket nem igazán éri el (95-110 LE 1200-1400 kiló mellé). Mivel a Suzuki sem egy versenyautó, ennél gyengébb autóra semmiképpen nem szeretnék váltani, tehát olyan gyorsulása és tempó tartása legyen, mint a Suzukinak. Jól sejtem, hogy ez az arány ami alapján a legjobban összehasonlíthatóak az autók dinamikája?

Másrészt pedig mennyivel kerül többe a felsorolt autók fenntartása egy ilyen Suzukihoz viszonyítva? Mik azok, amikre ezeknél az autóknál oda kell figyelni vásárlásnál, és van-e ezek között olyan, amit Ön semmiképp sem ajánlana? Hasonló megbízhatóságot szeretnék, mint a Suzuki, ami még a -20 fokban is pöccre indul, és soha nem hagyott még cserben.

És visszatérve a tárgyban feltett kérdésemre, érdemes a jó öreg Suzukit lecserélni a fenti autók valamelyikébe, ha számomra a megbízhatóság a legfontosabb, és az autót használni szeretném, nem pedig szervizben tárolni?

Köszönettel,

Zoltán

Kedves Zoltán!


A Swift tömeg, lóerő arányát azért nem lehet elérni, mert manapság már nem lehet akármilyen autót forgalomba helyezni, eladni meg pláne, mert senki nem venne olyan autót, aminek a merevsége a sörösdobozéval vetekszik. Itt látható az ön Swiftjének a töréstesztje. Érdemes megnézni, hogy az autó az ütközés pillanatában úgy vált alakot, mint a tehénsz@r a földet érés pillanatában.

Ellenpéldaként itt van az i40 töréstesztje, ami már nem is a teli elejével ütközik, hanem csak félátfedéssel, tehát nagyobb az egyik oldalt érő erőhatás, de az utasfülke mégis megőrzi az alakját. Ez azért van, mert az egyik csokipapírból, a másik anyagból van, tehát súlya is kell legyen. A legújabb autókban már sok nagyszilárdságú acélt használnak fel, ezért ismét kezdenek fogyni az autók, de így se lesznek olyan súlyban, mint a Swift, cserébe, ezekben nem hal meg azonnal.

IMG 8798

A fenntartása mindnek több lesz, mert semmit sem lehet olyan olcsón üzemeltetni, mint egy ilyen Swiftet. Érdemes lenne a kopó alkatrészek és a gumik árát megnézni a webáruházakban, akkor kap egy nagyjábóli képet arról, hogy mi vár önre. Én leginkább valami japán, koreai szívó benzinest vennék, vagy Focus-t, azokon nem kell turbót cserélni, mert nincs bennük.

Üdv:

-Becsületesnepper-

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.