2022.04.10. 12:59

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

Tisztelt Kroneraff István (Kedves Kopasz)!

Régi rajongó vagyok, újabban házas is. Sőt, még telkezésre is adom a fejem épp, egy hegytetőn. Izgalmaim szellemében itt az idő hozzád fordulnom. Egy 2011-es, Volvo V50 1.6 D2 R-Design büszke, gondos gazdájaként most mégis váltanom kellene.

Egy telekjáró, a Ssangyong Actyon Sports kóborol a gondolataink közt asszonypajtival. A népítéletek nagyon hasznosak. Saját elképzelés alapján a pickup értéktartó, koreai automata, 2.0 dízel (141Le) meg hasonszőrűen a japántechnikához tartós lehet.

Valahol 600 ezer kilométerrel, porlasztó gondokkal árulják a 2007-as típus olcsóbbjait itthon. Építkezés gyanúja miatt a mi családi mindenesünk/hű társunk lehet elméletben? Egy 2008-as, automataváltós, kétliteres dízelt néztünk ki, 180 ezer kilométerrel. Van ami gyakoribb hibája lehet a típusnak? Kössük fel a gatyát, ha gond van? Hegyre fölcipelni a betonkeverőt és ehhez hasonló, nagyobb terheléseket  az automataváltója bírja?

Köszönettel, András

Kedves András!

A Ssangyong Actyon egy, a piacon nem, vagy alig létező autó. Én harminc éve vagyok autókereskedő, de ilyen autót utcán is alig láttam, de mellette még sosem álltam. A válasz írásakor két darab ilyen autót árultak. Pont emiatt a ritkasága miatt nincs is vele tapasztalatom.

A motorjától érzésre nem félnék, mert koreai, de fogalmam sincs a váltó, hajtás tartósságáról, a kaszni rozsdásodási hajlamáról. Én inkább a ritkaságából adódó jövőbeli kockázatokra hívnám fel a figyelmét. Ha karambolozik, bontott alkatrész sehol sem lesz. Ha van egy komolyabb műszaki meghibásodás vagy törés, előfordulhat az a helyzet, hogy meg kell vennie egy komplett autót, hogy legyen alkatrész. Értem, hogy csábító az alacsony ár, de a ritkasága miatt vannak kockázatok.

Üdvözlettel:

-Becsületesnepper-

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.