Megvehetem az automata Hondát - ismerőstől?

2022.09.23. 13:13

Marci vagyok, autókereskedő. Évente sok száz darabot adok el és személyes benyomások, tapasztalatok alapján alkotok véleményt. Amit mondok nem szentírás, mert egy autó minősége elsősorban a gazdáján múlik, és mindig vannak kivételek.

Tisztelt Szerkesztőség!

Van egy kiszemelt, ismerős körből származó, 2008-as, 1,4-es, 270 ezer km-t futott, automata váltóval rendelkező Honda Jazz. Második autóként funkcionálna vidéki környezetben, havi max. 5-600 km futással. Kérdés, hogy milyen típushibákkal rendelkezik, amire vételnél figyeljünk, illetve mennyire lehet problémás ekkora futás után az automata váltó.

Milyen költségekkel érdemes számolni ezzel kapcsolatban?

Válaszukat előre is köszönöm.

Üdvözlettel Krisztián

Kedves Krisztián,

egy 14 éves Honda Jazz esetében érdemes felkészülni lelkileg némi korrózióra, valamint egy vásárlás utáni alváz- és üregvédelemre. A motor bombabiztos, de 270 ezer kilométer sosem múlik el nyomtalanul, így nem szabad meglepődni, ha esetleg csipegeti az olajat, vagy épp szivárog belőle valahol.

A CVT váltó esetében fontos, hogy hatvanezer kilométerenként lecseréljék az olajat, különben elfáradhat az indítókuplung, amelynek tünete elinduláskor a rángatás. Ez eddig kétszázezer forint körüli javítási összeget eredményezett, de 2022-től a jövőben szinte bármennyi lehet. :))

Végül egy régi automatát és egy új 1,2-est vittünk el tesztelni
Végül egy régi automatát és egy új 1,2-est vittünk el tesztelni

Én lecserélném a vízhűtőt is, mert találkoztunk már olyannal, amiből hiányoztak a lamellák, ezért hengerfejes lett az autó. A jövőben pedig azt javaslom, hogy ha nem is a gyári Honda olajat használja majd, a gyári kék olajszűrőt mindenképp vegye meg az olajcserék alkalmával (és ha belefér, akkor a gyári olajat is, meghálálja majd.)

Összességében azt javaslom, hogy ha ismert az előélete, jól karbantartották és nincs elrohadva, akkor hajrá. Vásárlás előtt viszont hívjon egy szakembert, és nézesse át, mert ezzel megelőzheti az esetleges jövőbeli kellemetlen beszélgetéseket az ismerősi körrel. Sajnos túl sok “átvert az ismerősöm” sztorit hallottam már…

Üdvözlettel:

Balló Marci

Kövesd Marcit Facebookon!

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.