Nepperűző: a Pulsar ócska, a Mazda lomha, a Hyundai bóvli - válaszd az Alfát!

2023.09.04. 06:34

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

Kedves Marci!

Kicsit több, mint két évvel ezelőtt külföldi kiküldetés miatt eladtam a Lexus IS 200-asomat. Nemrég hazaköltöztem és lassan szükség lenne egy kocsira, viszont már egy kicsit másabb kategóriában, mégpedig az alsó középkategóriában. A sportosabb vezetési élményről azonban nem szeretnék lemondani, és bár tudom, hogy olyat, mint az IS 200 nem nagyon fogok tudni találni, de azért nem egy "közlekedőedényt" szeretnék, hanem amivel arrébb is lehet állni. :)

A keret 5 millió, esetleg 5,5, és maradnék a kicsit "egzotikusabb" vonalnál, így a németek nem jönnek szóba, valamint a konszernen belüli spanyol és cseh sem nagyon, és a talán legadekvátabb válasz a Honda Civic sem, mivel nem tetszik a kasztni...

Négy típust találtam, amik közül választanék, és ebben kérném a segítséget. Hátulról előrefelé haladva.

A negyedik a Nissan Pulsar, 1,6-os 190 LE változata. A kicsit SUV megjelenéssel még megbarátkoznék, de amennyire utána olvastam csak beletették a motort, de nem hangolták hozzá a futóművet és a fékeket, szóval nem az igazi.

A harmadik a Hyundai I30 1,6 T-GDI Turbo (186 LE), ahol a közvetlen befecskendezés és a kokszosodás, valamint esetleges dugattyúproblémák azok, amik miatt nem egyértelmű a dolog, pedig tetszene maga a kocsi.

Az első helyen holtversenyben van az Alfa Romeo Giulietta és Mazda 3 (a 2013-as, 165 LE verzió). Az Alfánál először az 1,75 Guadrifoglio nyerte el a tetszésemet, de lehet, hogy a 241 LE már sok lenne, a MultiAir szerintem teljesítené a támasztott feltételeket, csak nem tudom, hogy ha valaki nem viselte megfelelően gondját a rendszernek, akkor azt lehet-e gazdaságosan javítani és hogyan lehet kiszúrni? Egyáltalán lehet-e, vagy lutri? A Mazda egy kicsit kilóg a sorból, mert egyrészt túl van a pénzügyi kereten, másrészt ez az egyedüli szívós, ami nekem abszolút pozitív, de kérdés, hogy tudja-e azt a teljesítményt, amit a turbós alternatívák?

Ha a felsoroltakon kívül van még tipp, ami nekem nem jutott eszembe, akkor szívesen veszem!

Előre is köszönöm a segítséget,

Botond

Kedves Botond,

Köszönöm levelét.

Igyekszem rövid lenni: a négy évig gyártott, Nissan Tiida utódjának szánt Pulsar-t már újonnan sem vette szinte senki. Iszonyatosan olcsó érzetet kelt az utastere, rettentő nívótlan hatású mindene, ráadásul maga az autó sem lett valami esztétikus. Én nem javaslom, hogy a Pulsar-t válassza, mert valószínűleg megszeretni és később eladni sem fogja majd könnyedén, hiszen már újonnan sem kellett a kutyának sem. Ha nem létezne, nem is hiányozna senkinek, és erre a Nissan is rájöhetett, amikor a gyártást 2018-ban leállította.

A Hyundai-t szintén nem javaslom, mert számos rossz tapasztalatunk van a motorjával, pont amiket felsorolt, ráadásul az utastér sem öregszik valami szépen, mert bóvli anyagokból van. Az 1.6 T-GDI pedig eleve egy sportosabb használatra szánt kivitel, tehát joggal feltételezhetjük, hogy aki használta, az csapatott is vele rendesen. Ha mégis ilyet vásárol, akkor mindenképp legyen zsebben 1-1,5 millió forint a motorfelújításra - épp ezért mi a telepen ezeket már nem szívesen vesszük meg. 

A Mazdát sem ajánlom, mert akárki akármit mond: rozsdásodik. Az újak is. Még mindig. Ha pedig előre gondoskodik majd a megfelelő alvázvédelemről, akkor meg azért nem kell majd senkinek, mert azt hiszik, hogy a rozsda lett lefújva. Szóval na, csak felesleges nyűg az egész és vezetni sem valami nagy élmény, mert lomha és nem is eszik keveset.

Meglepő lehet, de én az Alfára szavazok. Egy jó állapotú, feszes, turbós Giulietta-t annyira jó vezetni, hogy minden alkalommal újra és újra szerelmes leszek belé, amikor mehetek vele. Feszes váltó, sportosra hangolt futómű, szinte mindegyik turbós motorral tök jól gyorsul, a hangja remek, a műszerek gyönyörűek. Az Alfa Romeo Giulietta még mindig tudja azt a klasszikus hothatch életérzést, ami már évek óta kihalt szinte az összes riválisából. Vásárlás előtt persze át kell nézetni egy olyan szakemberrel, aki mélységében ismeri a típust, de ha sikerül egy jót kifogni - nehéz, mert a legtöbbet már lepusztította valaki - akkor még sokáig élvezetes kis verda maradhat.

Amúgy Minit is vennék, de nem vagyok elég gazdag ahhoz, hogy megtehessem, hogy THP-val járjak.

Hajrá!

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.