Emese válik, de milyen autót vegyen?

2024.03.15. 15:22

Emese épp válik, ami sosem vidám, ráadásul az új Vitarából most egy régi vagyonőrben találta magát. Autót venne, mindenképp Yarist, de új legyen, vagy használt?

Marci vagyok, autókereskedő. Évente sok száz darabot adok el és személyes benyomások, tapasztalatok alapján alkotok véleményt. Amit mondok nem szentírás, mert egy autó minősége elsősorban a gazdáján múlik, és mindig vannak kivételek.

Címzett: Nepperűző



Tárgy: 3,5 milliós kerettel autó vásárlás

Üzenet:

Kedves Marci!

A válás drága dolog! Kinek mi a luxusa :) Egy 2018-as automata Suzuki Vitarám is beáldozott a válásom oltárán. Most a 22 éves kiszolgált WagonR+-omba ültem vissza. Szeretnék venni autót, de nagy bajban vagyok, mert a WagonR+-t és a Vitarát is újonnan vettem és semmilyen tapasztalatom nincs a használt autók piacán.

Illetve annyi a tapasztalatom, hogy "használt autót veszel? úristen! ne tedd! át fognak vágni! bele fogsz rokkanni a szervizköltségekbe! az út szélén fogsz sírdogálni a lerobbant autód mellett! stb stb " Van bennem sok sok kétség, kérdés.

Egy hónapja folyamatosan böngészem a kínálatot és olvasom a cikkeket a fogyasztásról, teljesítményről, valamint az új autó szalonoknak írogatok finanszírozási ajánlatokért.

Annyi kikristályosodott, hogy két opcióm van:

- új autó 3,5 millió önrésszel, itt a Toyota Yaris hybrid jöhet szóba. Előny: új autó, nem kell idegeskedni, mehet a garancia és a kötelező szervizek betartása mellett egy hátradőlés. Hátrány: rengeteg millió forint áll az autóban. Pénzügyileg most már ez bukta, mert már nem tartja annyira az árát, mint a 2018-as vitarám, amit drágábban lehet eladni, mint amennyiért vettem...

- használt autó 3,5 millióért. Itt is a Toyota Yaris hybrideket választanám. Előny: kis fogyasztás, kellemes autó, minden oké vele részemről. Hátrány: biztos, hogy jó választás? az aksijára 10 év a garancia és ennyiért 2012-2013-as az elérhető.

Kedves Marci! Hogy látod ezt a dilemmát?

Nagyon kiváncsi vagyok a véleményedre. Üdvözlettel:

Köszönettel: Emese

Hello Emese,

A helyedben én most a használt Yaris mellett döntenék, mert nem túl sok kilométerrel bármikor el tudod majd adni, amikor új autót veszel. A helyzet ugyanis az, hogy a piac kezd normalizálódni, az új és használt autó árak szépen bandukolnak lefelé (van aki a listát árazza le, van aki akciózik), így most biztos nem választanék újat, inkább várnék egy kicsit.

A Yaris egyébként nem hordoz magában jelentős kockázatot, még akkor sem, ha az akkura már nem lehet garanciát kötni. Vásárlást követően látogasd meg vele Zsuffa Bélát, majd szervizeld le egy közeli márkaszervizben és élj vele boldogan.

Extra tipp: az Auris hibrid sem rossz, és csak pont annyival nagyobb, amennyivel praktikusabb is, vagy ott a Lexus CT200h, ami mindenben megegyezik a többi hibrid Toyotával, csak egy kicsit még elegánsabb is.

Üdv,
Marci

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.