Géza, neeeeeee!

2024.03.20. 16:16

Marci vagyok, autókereskedő. Évente sok száz darabot adok el és személyes benyomások, tapasztalatok alapján alkotok véleményt. Amit mondok nem szentírás, mert egy autó minősége elsősorban a gazdáján múlik, és mindig vannak kivételek.

Szia Marci!

Lassan aktuálissá válik az autócsere nálunk. 2 típus között töprengek: Peugeot 308 1.6 szívóbenzin (véletlenül sem THP) és Chevrolet Cruze 1.8 benzin. Mindkettőből 2012-2013 évjáratúakat néztem, tehát kb. az utolsó szériát, amiből még lehet értelmes szívóbenzin motort kapni.

Ahogy néztem, árban nagyjából ugyanazt tudja a két autó, viszont melyik az, amelyikkel kb. 10 évre tudok is tervezni? Melyiknek húzósabb a fenntartása? Természetesen a rendszeres karbantartást-szervizelést mindegyik megkapja majd. Előre is köszönöm a segítséget!

Köszönettel: Géza

Kedves Géza!

A Peugeot 308 1.6 literes szívó, 120 lóerős VTi benzinmotorjai - és a 98 Le-s 1.4 literes VTi is - ugyanolyan kockázatot rejtenek, mint a turbós, vagyis a THP (125/156/200 Le) verzió. Ezek is Prince motorok, különbség egyedül élvezeti értékükben van, hiszen az 1.6 THP-t legalább jó vezetni, amikor épp működik, mert szedi a lábát.

A motort leszámítva egyébként átlagos Peugeot minőséget képvisel a 308, vagyis semmi olyan extrát nem tud felmutatni, amiért megérné kockáztatni. Kérem, ne vegyen ilyet, vagy ha mégis, legyen tartalékban egy 7 számjegyű összeg, ami egyessel vagy kettessel is kezdődhet, amikor fel kell újítani a motort.

A Chevrolet Cruze 1.8 literes verziója pedig nem egy rossz Opel autó, ezeket gyorsan eladjuk, a vásárlók szeretik. Fürgeségre viszont nem érdemes számítani, mert egyik motorral sem fickós a Chevy, de legalább nem is fogyaszt keveset. Ezt leszámítva egyszerű, jól szerelhető, kényelmes és azt is megkockáztatom, hogy tartós autók egy kicsit bicebóca anyaghasználattal az utastérben. 

Tehát 1.8 literes Cruze-t szabad venni, viszont legyen óvatos, mert sokan elcsábulnak az 1.6 literes irányába egy jó ajánlat felbukkanásával, ami viszont már tényleg dög lomha és az amerikai életérzésre is egyedül a fogyasztás emlékezteti majd.

Egyiktől sem tiltanám el anyámat, de jó szívvel semelyiket sem ajánlanám neki, viszont ha mindenképp választani kell, akkor egyértelműen az Cruze Avensis/Accord.

Üdv:

Marci

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.