Grafitos adalék

2006.05.13. 19:47

Érdemes-e a motorolajat ún. fimol grafitos adalékkal gazdagítani?

Kedves Olajdoki!

Azt szeretném megtudakolni, hogy érdemes-e a motorolajat ún. fimol grafitos adalékkal gazdagítani? Én minden kocsimhoz használtam és jelenleg is használom egy Suzuki Ignishez. Kb 10.000 km-nél tettem bele előszőr és szerintem finomabb, csendesebb a motor futása tőle.

Köszönöm:

Giuseppe

Kedves Giuseppe!

Tudom, az adalékokat nem hülyék gyártják (igaz, néha ez jön át a hozzájuk kapcsolódó reklámokból, lásd Prolong), viszont a motorolajokat sem.

A helyzet az, hogy egy olajnak felsorolhatatlanul sok egyéb dolgot kell tudnia, és a gyártók a különböző mixekkel az optimumot keresik. Az olaj így pont elég "gazdag". Ha az egyik irányban túladalékolod, lehet, hogy egy másik szempontból (amit például nem hallasz) már nem lesz optimális.

Visszatérve az adalékgyártókra, ők sem akarnak kártérítési pereket a nyakukra húzni, úgyhogy az adalék biztos nem teszi tönkre a motort, sőt, lehet, hogy még "érzed" is az eredményt (ez fontos az ilyen adalékoknál, különben legközelebb nem vennéd meg). Ám mégis teljesen feleslegesnek tartom a dolgot, különösen japán motoroknál, amelyek akár 300-400 ezer km után köszönik, jól vannak. Mint az amerikaiautós találkozók "japánattótemetés" műsorszáma is igazolta már, ezek a rizskazánok olaj és víz nélkül is kínosan sokáig működnek. (legalábbis egy chrysleres szemszögéből) Akkor meg minek adalékolni az olajat?

Az ilyen adalék fő alkalmazási köre az, hogy amikor el akarod adnia a 20-25 éves benzines Golfodat, akkor legalább a szerződés megkötéséig elcsendesítheted a motort, nehogy dízelnek higgyék.

Üdv:

Olajdoki