Peugeot 106-os olaja

2006.06.01. 22:53
Az autóm előírt olaja 10W40-es Esso ultra vagy Total quartz. Olajcserekor Shell Helixet töltöttem bele. Jó döntés volt?

Kedves Olajdoki!

Az autóm előírt olaja 10W40-es Esso ultra vagy Total quartz. Mivel ezek az olajok eléggé drágák, olajcserekor ugyanolyan viszkozitású Shell Helixet töltöttem bele. Jó döntés volt vagy nem? Árthat ez a motornak? Az autósboltban azt mondják, hogy az olajnál nem számít a márka, a lényeg, hogy 10W40-es legyen. Ez igaz, vagy nem? Rá akartak beszélni a legolcsóbb 10W40-esre, egy Opel-olajra. A következő olajcserekor betölthetem ezt a fajta olajat egy Peugeot 106-osba?

Köszönöm!

Köszönöm:

Péter

Kedves Levélíró!

Az autósboltban alapvetően igazat mondtak, a márka "előírás" (hívjuk talán ajánlásnak) inkább marketingcélokat szolgál. Egyedül az olaj paraméterei (viszkozitás, teljesítményszint, gyári minősítések) számítanak. Így aztán biztos nem ártottál a motornak. Abban is biztos vagyok, hogy a 106-osod nem fogja felöklendezni az Opel-olajat vagy nem fog megutálni, mert márkaidegen kenőanyagot töltöttél bele. Tudniillik olyan nevű olajcég, hogy "Opel" nem létezik, hanem egyszerűen megveszik egy kőolajvállalattól az olajat, amit saját márkajelzésű flakonba töltenek.

Persze minden annyiba kerül, amennyit ér - de valószínű, hogy 106-os Peugeot-d orrában nem valamilyen csúcsmotor (nem ártott volna megírnod, hogy pontosan milyen), hanem egy teljesen átlagos, hétköznapi, kisebb teljesítményű benzines vagy dízelmotor dolgozik, tehát egy teljesen átlagos, korrekt olaj tökéletesen megfelel neki.

Üdv:

Olajdoki