Olaj F-Astrához

2006.06.29. 17:28
Egy szerelő szerint jobb lenne ennek a motornak a 10W-40

Kedves Olajdoki!

Azt szeretném megkérdezni hogy 93-as, 1,6-os, sima 8 szelepes F Astrába melyik olaj a jobb. Mivel Astrám előző tulajdonosa Castrol GTX3 Protection Plus SAE 15W-40 olajat használt, igy én is azt használtam eddig. Nos lassan eljön egy új olajcsere ideje, és egy szerelő szerint jobb lenne ennek a motornak a 10W40.

Mit szolsz a Castrol GTX Magnatec SAE 10W-40 olajhoz. Esetleg más olaj lenne jobb az autónak? Mi a véleményed az olaj adalékokról? Érdemes esetleg Prolong, Metabond vagy más adalékanyagot tenni olajcserekor?

Köszönöm:

Áron

Kedves Áron!

Egyetértek a szerelővel, a mi klímánk mellett a 10W-40 vagy netalán az 5W-40-es viszkozitású olajok jobbnak tűnnek. Az általad választott olaj bőven megfelelőnek tűnik. Az adalékokról hasonló a véleményem, mint a mosáshoz adagolandó drága vízlágyítókról. Ha kiszámolod, hogy mennyibe kerül a mosógép élettartama alatt, akkor rájössz, hogy több mosógép árából hosszabbítod meg egy picit a géped életét. A csodaadalékokkal is valami ilyesmi a helyzet, de kinek kell egy 600 ezret futott motor, amikor már a kocsi szétporladt körülötte?

A motorolajok tartalmazzák mindazt, ami szükséges - főleg egy jófajta nyolcszelepes Opel-motorhoz. Sokkal többet érsz vele, ha nem tankolsz bele pancsolt benzint, olajcserekor nem a leggagyibb olaj- és levegőszűrőt teszed be, és hidegen nem túráztatod a motort. Persze hallottam már csodákról, amikor ezek az adalékok elvileg már működésképtelen motorba életet leheltek. Ám a tied ugyebár működik.

Üdv:

Olajdoki