94-es Favoritban olajcsere

2006.08.26. 14:16

Mivel semmi specifikációm nincs, nem tudom, milyen és mennyi olaj kell bele. Az olajszűrő számít? Váltóolajat mikor kell cserélni?

Kedves Olajdoki!

Lassan olajcserés a nemrég vásárolt Skoda Favoritom. 94-es régi Skoda blokk, központi befecskendezővel.

Nincs semmilyen specifikáciom, milyen olaj való bele, a csereperiodúsra 10.000km-t mondtott az elöző tulaj. A gépjármű most közeledik a 102500 km fele. Érdemes olajcsere elött valami tisztítóval átjáratni a motort? Milyen tipusú olaj kerüljön bele? Milyen teljesítményszint és viszkozitást ajánlanál?Olajszűrökben is van lényeges külömbség? pl. Armafilt vagy márkásak. Melyik leenne nekemvaló? Váltóolajat ilyenkor még nem kell cserélni? Mikor lesz esedékes?

Köszönöm:

Zoltán

Kedves Zoltán!

Az ajánlott viszkozitás 10W-40, és valóban 10 ezrenként kell cserélni. 4,5 liter kell bele. Nem kell csodákra gondolni, gyakorlatilag bármelyik SH vagy magasabb teljesítményszintű olaj megfelel. Ha nem hanyagolták el nagyon korábban a cserét, akkor alapvetően nem szükséges a tisztítós járatás.

Tökéletes az Armafilt szűrő is - viszont légszűrőt is cseréljen, ne csak olajszűrőt.

A váltóolajat 40 ezer kilométerenként kell cserélni a típusban, min. GL-3-as 80W vagy 80W-90/75W-90 jelzésű (kézi) hajtóműolaj kell bele, nagyjából 2,4 liternyi.

Ha már a cseréknél tart, nem árt tudni, hogy a fékfolyadékot is illik kétévente cserélni, akár használták a kocsit, akár nem. Ha nem tudja ezt megkérdezni a korábbi tulajtól, akkor inkább ez is legyen benne az első munkák között.

Üdv:

Olajdoki