Mazda dízelmotor ACEA C1-es olaja

2006.09.06. 14:41
A gyári minősítés 5W-30-as, ACEA C1 minősítésű olajat ír elő

Kedves Olajdoki!

Mazda diesel (részecskeszűrős) kocsimhoz keresnék motorolajat. A gyári minősítés 5w-30, ACEA C1 minősítésű olajat ír elő, de jelenleg nem találtam ilyet a piacon. Van valami ötlete, hogy hol lehetne a fenti specifikácónak megfelelőt beszerezni? (Nem a Mazdára gondolnék elsősorban....)

Köszönöm:

Hecker Patrik

Kedves Patrik!

Érdekes a helyzet a részecskeszűrős dízelmotorokkal. Szóval, ez egy remek cucc, csupán a szűrő felszínén a kén- és egyéb vegyületek szeretnek ottragadni - ezért szükséges a kenőolaj kén-, foszfor- és olajhamu tartalmát csökkenteni. Az ilyen, részecskeszűrős dízelekhez való, alacsony kén- foszfor és olajhamu-tartalmú olajokat ("low SAPS") az Európai Autógyártók Szövetsége 2004 októbere óta a C1, C2 és C3 teljesítményszint-besorolással látja el.

A C1-es olajat tartalmazza a legkevesebbet ezekből a "SAPS" anyagokból. A C2 és C3 besorolásúak közepes "SAPS" tartalmúak, kb 60 százalékkal tartalmazhatnak többet ezekből.

Hát valóban nincs sok a piacon ilyesmiből. A Fuchs cég (németországi) honlapján talátam egy ilyet Fuchs Titan GT1 PRO-C1 5W-30. Kérdés, hogy a fuchs-oil importálja-e ezt. A Castrolnak is létezik C1-es olaja, ezt SLX C1-nek hívják, szintén az a kérdés, hogy itthon kapható-e. Ha német nyelvterületen jársz (Németo., Ausztria, Svájc) ott biztosan kapható, mivel a Mazda erős arrafelé.

Mindenesetre nem egyszerű a problémád, az tény... De remélem, legalább egy szalmaszálat nyújtottam.

Üdv:

Olajdoki