2001-es Mondeo fagyálló- és váltóolaj-cseréje

2006.11.16. 17:50

Milyen időközönként szükéges?

Kedves Olajdoki!

2001-es mondeo Tddi. 130 ezer km-el.Kell-e a váltóba olajat cserélni(mehanikus)?Ha igen milyen időközönként?Szervízkönyv hiányában sajnos nemtudom és mindenki mást mond.Ugyan ezt kérdezném a szervókormány olajáról,valamint a fagyálló folyadékról.

Köszönöm!

Kedves Levélíró!

A tanácstalanság oka az lehet, hogy a Ford nem ír elő váltóolaj-cserét, csupán az évenkénti ésvagy 20 ezer km-enkénti ellenőrzést, és ugyanez igaz a szervokormány munkafolyadékára. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy belátható időn belül ilyesmivel nem kell foglalkoznia. Egyéni mérlegelés dolga, ha az ember úgy látja, hogy az autó 8-10 éves korában, illetve óriási futásteljesítménynél lecseréli ezeket a folyadékokat, mert azért ezek is öregszenek.

A váltóba egyébként jó minőségű szintetikus 75W-90-es mechanikus hajtóműolaj kell (bármilyen normális olajmárkától), a kormánygépszervóhoz viszont meg kell venni a gyári Ford spéci olajat.

A fagyállót 120 hónap után kell lecserélni, tehát ez sem a közeljövőben lesz esedékes. Ha már a folyadékoknál tartunk, kétévente a fékfolyadékot cserélni kell, DOT4-es terméket használjon.

Üdv:

Olajdoki