Különbözik-e a gyári olaj a később használttól?

2007.01.07. 22:07
Kézi váltóban szükséges olajat cserélni?

Kedves Olajdoki!

A kérdésem az, hogy az új autókba töltött gyári olaj különbözik-e valamiben a kesőbiekben használatoskatól. Arra gondolok, hogy a motor "bejáratásához" esetlegesen más olajat töltenek a motorokba. Másik kerdésem, hogy a hagyományos váltóval szerelt autókban van-e szükség olajcserére?

Köszönöm!

Kedves Levélíró!

A legtöbb, modern technológiával készülő motornál már rég elfelejtették a bejáratás intézményét, ami persze egyáltalán nem jelenti azt, hogy az olajnak kezdetben ne kellene több szilárd szennyeződést elszállítania -, de közel sem annyit, mint évtizedekkel ezelőtt.

Pusztán emiatt gyakorlatilag nem lenne érdemes más olajat rendelniük a beszállítóktól - persze arra nincs garancia, hogy bármely olajcég pont ugyanazt szállítaná, mint amit kiskereskedelmi forgalomba hoznak, hiszen a boltban megvehető olajnak jóval univerzálisabbnak kell lennie, jónak kell lennie akár több száz típushoz. A kézi váltó olajcseréje konstrukciós tulajdonság, van olyan, amely élettartamra szóló olajtöltetet kap, és van, amelyiknél elég sűrűn cserélni kell - vagyis típusfüggő.

Üdv:

Olajdoki