Hamis motorolaj?

2007.03.19. 15:54

A tudós németek szerint harckocsiolajból készül

Kedves Olajdoki!

Olyat mondok el sem hiszed.Van egy 2.0 TDI VW-em,eddig castrol 0W-30, 5W-30 longlife II-III motorolajat használtam. Egy ismerösöm Németországban járt és úgy jött ki,hogy reviziora vitte az 2.0 TDI VW-ét ahol kapott tartalékba 1-L 5W-30 castrol longlife III mot.ol.-at.Legnagyobb meglepetésemre az általam boltban vásároltal ellentétben a német olaj piros szinü és karamell illatu volt /saját barna olaj szagu/.Ismerösömnek is feltünt kint igy megkérdezte,amin jót nevettek majd közölték a miénk Lengyelországban készül >HARCKOCSIOLAJBOL>egy kis castrol adalékkal ugyhogy ne csodálkozzunk ha hengerfejesek a TDI -ik.Főleg 20-30000-es olajcsereknél.Mindenesetre én most 10W-40-es gyári AUDI olajat használok szerelöm javaslatára, elég nehéz beszerezni. Sokkal jobb a motor hangja /nem csörög/. Mindenesetre kiváncsi vagyok a véleményedre.

Köszönöm:

S.András

Kedves András!

Sokáig gondolkodtam, hogy mit válaszoljak a leveledre, hiszen nem egy szokványos "mit öntsek a verdámba" mail-t küldtél. Már majdnem felhívtam egy Castrolnál dolgozó ismerősömet, hogy utánaérdeklődjek, de mégsem tettem. Talán majd privát megadom neki az e-mail címedet. Jobbat tettem, vettem egy olajcserére való mennyiséget (nem volt olcsó, még csókkal sem), és kipróbáltam egy 1,9 PDTDI motorban. Ez Skoda, de mindegy. Az olaj színe barna, és olaj szagú, kis vaníliába hajló őszibarack hatással. És nem csörög a motor, ugyanúgy működik, mint az előző német márkatárs Longlife III olajával.

Szerintem nem harckocsiolajból készítik Lengyelországban a Castrol olajat, mint ahogy azt német "barátaink" állítják nagy öntudattal. Annyi olajat nem felejtettek itt a szovjet testvéreink, hogy még mindig jusson a legújabb, hosszított csereperiódusú VW-motorokba. A Castrol is több helyen működtet Európában keverő üzemet, de mindenhol a saját, illetve külső cég által akkreditált ISO rendszer szerint működik, azaz ugyanolyan olaj kerül a dobozba Németországban is, mint máshol. Mi a különbség oka? Hamisítás? Más színezéket használnak? Biztos, ugyan azt az olajat hasonlítottátok össze? Én is tele vagyok kérdésekkel.

Tájékoztatásként felhívnám a figyelmedet, hogy a gyári AUDI olajat is olyan olajtársaság gyártja mint a Castrol, a Shell vagy a Fuchs. A 10W-40 viszkozitású olajat csak 15 000 km csereperiódussal használd, mert az nem Longlife olaj! Valószínűsítem, hogy nem felel meg a VW 507.00 szabványnak.

Üdv:

Olajdoki