Tuningolt Skodába olaj

2007.04.17. 18:19
Tartósan nagyobb igénybevételt melyik bírja?

Kedves Olajdoki!

Egy Skoda 120L boldog tulajdonosa vagyok. Mivel hobby célokra használom az autót az elmúlt években gyökeres változásokon esett át, a lényegek tekinte egy 136os favorit motor dolgozik a farában. A motorom egy elég nagy fejlesztésen fog átesni a közeljövőben, nem untatnám a részletekkel, röviden és tömören (egyebek mellett) egy átdolgozott hengerfejet és egy nagyobb sportvezérmű tengelyt fog kapni az autóm szíve. Mivel előre láthatóan a motorkarakterisztika eltolódik a felső fordulatszámtartományban történő használatra, félek a már megszokott és jelenleg is használt 10W-40 Opel (GM) olaj kevésnek fog bizonyulni.

A konkrét kérdésem az lenne hogy az eddigi hallomások alapján az hozzáértők egy része 10W-60 Castrol RS olajat ajánlottak, viszont kaptam javaslatot 5W-40 full szintetikus olajra is. Ön mit javasol, egy pörgös, néha erős igénybevételnek kitett motorhoz milyek féle olajat használjam? A Castrol RS egyébként jó választás lenne?

Köszönöm:

Vidák Dániel

Kedves Dániel!

Gratulálok a hobby célú Skodához, bizonyára nagyszerű érzés lehet megjelenni vele az utcán. Valószínűsítem, hogy kapott az elmúlt években egy kis optikai tuningot is.

Olaj tekintetében valóban indokolt a korszerűbb, nagyobb igénybevételt is bíró olajok használata. Mondjuk ki bátran a jelenleg használt olaj nem ilyen. SAE 5W-50 vagy SAE 10W-60 viszkozitású szintetikus olajat javasolok, a kettő közül is talán az utóbbi a megfelelőbb az illesztések miatt. A 10W-40 félszintetikus olajok gyorsabban elhasználódnak (elnyíródik, az adalékok leromlanak) tartósan nagy igénybevétel mellett, míg a szintetikus olajok ugyan ebben a környezetben hosszútávon is képesek tartani a megszokott minőségüket. Jó választás a Castrol Formula RS 10W-60.

Üdv:

Olajdoki