Teherautókhoz használt olaj

2007.07.10. 14:49
Személygépkocsiba önthetem?

Kedves Olajdoki!

Az a kérdésem, hogy a mai EURO4-es,5ös teherautóknál használt jó minőségű 10W-40es fél syntetikus motorolajat ((amikben 120-150e km-et is futnak)) szgk.be lehet-e használni (legalább 10-15e km-ig)? Többféle szgk.m is van, mint pl:5éves vw passat 1.9pd tdi, ford mondeo tddi, uj toyota corolla verso 2.2d4d... Vagy csak kimondottan a szgk.hoz készült m.olajat használjam?

Köszönöm:

Oláh István

Kedves István!

Majd minden olajtársaság forgalmaz a személygépkocsi-olajai mellett un. Flotta olajokat, amelyek azt a célt szolgálják, hogy ha valamely cégnek vegyes gépjármű parkja van, akkor 1 vagy két kenőanyaggal az összes gépjármű motorolaj igényét kielégíthessék. Az ilyen olajok rendelkeznek személy- és teherautó minősítéssel is.

Ellenben a teherautó olajokat nem vetik alá a klasszikus ACEA A és B illetve a gyártó cégek saját vizsgálatainak, így nem is szabad őket személygépjárműbe ajánlani, és fordítva. Egy klasszikus SAE 10W-40 LL tehergépjármű olaj egészen másként van adalékolva, egész más igénybevételhez méretezték, mint egy SAE 5W-40 viszkozitású szintetikus személygépjármű olajat, amit alávetettek az ACEA B4 vizsgálatnál egy közvetlen befecskendezésű korszerű dízel motor tesztnek is.

Összegezve, kísérletezhetsz, de egyszerűbb befáradni egy autósboltba, és venni 2 karton ACEA A3/B4 szintetikus SAE 5W-30, vagy 5W-40 viszkozitású olajat, amit biztonsággal önthetsz az általad említett autókba.

Üdv:

Olajdoki