Fiatba csak Selenia?

2007.07.19. 14:20
Van ennek valóságalapja?

Kedves Olajdoki!

90 lovas diesel Grande Puntomban már 2* volt olajcsere. Először fullszintetikus Mobil 5w40-et rakattam bele. Második olajcserénél a Fiatosok körében elfogadott, és a manual által kizárólagosan :) ajánlott Selenia WR 5w40-et, ami nem is fullszintetikus, holott a manual azt is előírja. Selenia-val hallhatóan hangosabban kerepel a motor, a Mobillal sokkal simábban járt,egyéb bajom nincs vele.

Saját tapasztalatom szerint ezért ezentúl inkább Mobilt használnék, de nem hagy nyugodni a sokak által mondogatott, "Fiatba csak Selenia" szállóige! Van ennek valóságalapja, vagy csak a FIAT és a Selenia gyártójának marketingdumájáról van szó? Önnek/neked mi a véleményed?

Köszönöm!

Kedves Levélíró!

Természetesen marketing az egész. Semmivel nem "valóbb" a Fiatokba a Selenia mint egyéb más, nagynevű komoly olajtársaság kenőanyaga. A Selenia és a Fiat szép házasságban él már évtizedek óta, amivel addig nincs is probléma, amíg reklámról, és eladásnövelésről van szó.

A gond akkor kezdődik, amikor műszaki érvekkel akarják meggyőzni az egyszerű halandókat arról, hogy más olajtársaság kenőanyaga nem való a motorba. Pedig valljuk meg, nem állítja a Fiat megoldhatatlan kenéstechnikai problémák elé az olajtársaságokat. Általában egy SAE 5W-40 viszkozitású ACEA A3/B4 olajjal le lehet fedni az egész motorkínálatot.

Üdv:

Olajdoki