Longlife olajok dízel VW-be

2007.08.10. 23:34
Nem csak marketing?

Kedves Olajdoki!

A long life olajok használatáról rengeteg vélemény van, ezért vagyok kíváncsi az Önére is! Először (2 éve) azt mondták, hogy terheléstől függően majd kijelzi az olajcserét az autó, ami 30 és 50 ezer km között várható, amit persze én nem vártam meg. A szervízben közölték, hogy max 30 ezer km az engedélyezett. Majd mások azt mondták, hogy 20 ezrenként mindenféleképpen érdemes cserélni, de akkor igen drága lenne a szervízköltsége az ilyen autóknak. Ön szerint okos találmány ez a long life, vagy csak marketing, amivel az autó még garanciális addig úgyis kibírja.

A másik kérdésem az olajfogyasztás, 2 éve 0W30as olajat kezdtem el használni, amit nem nagyon javasolnak már a szervizek, áttértek a 5w30ra, mivel abból kevesebbet fogyaszt a motor, nálam kb. 30ezer km alatt 0,5 litert eszik. Ez normális vagy, érdemes lenne nekem is váltani? Esetleg a long life olajokról a hagyományosra....?!

Köszönöm:

János

Kedves János!

A Longlife olajokat nem marketing célból, és nem is rosszindulatú, önös számításból - bízva a garanciális idő letelte utáni gyors állagromlásban - fejlesztették ki. Az autógyártók fejlesztései, illetve a korszerű szintetikus olajok és adalékcsomagjai lehetővé tették, hogy hosszabb ideig lehessen használni a kenőanyagot a modern motorokban. Valós a 30-50 000 km olajcsere-periódus, és biztonsággal lehet autózni ilyen hosszú ciklusban is.

Az olajfogyasztás értéke szinte hihetetlen. Az átlag 2-3 liter/30 000 km. Valószínűsítem, hogy példaértékűen kíméli az autóját. Nem kell áttérni a SAE 5W-30 viszkozitású olajokra, bár kétségtelen, hogy a fejlesztések ez irányba haladnak, és a legkorszerűbb VW 504 00/507 00 olaj is csak ilyen viszkozitású lehet.

Üdv:

Olajdoki