Váltóolajak minősége

2008.01.28. 15:26
Miért felelhet meg a GL4 a GL5-nek?

Kedves Olajdoki!

Az érdekelne hogyan jelölik a VÁLTÓ OLAJAKAT, (mit jelentenek az API GL-1...5 jelzések), és miért irják az olaj csomagolására a kisebb GL jelzést is hogy ha az pl. GL-5 -nek is megfelel.

Köszönöm:

Robi

Kedves Robi!

Az API jelölések hajtóműolajok esetén könnyen áttekinthetőek, és elmagyarázhatóak. Az API GL-1, GL-2, GL-3 már elavult minősítések egyszerű kézi kapcsolású manuális váltókhoz, azért jelölik még egyes olajokon, mert a régi gépkönyvek előírásaiban szerepelnek.

Az API GL-4 szintén manuális váltókhoz ajánlott szabvány, a GL-4 olajok tartalmaznak egy adalékot, ami védi a szinkronkapcsolókat a színesfém-korróziótól. Az API GL-4 olajokat lehet hidakba, differenciálművekben, lehajtásoknál (hipoid fogaskerék-kapcsolat) is használni, de csak ún. Light offset rendszereknél, azaz zéró tengelyeltolásnál.

Az API GL-5 olajok kifejezetten hidakba, differenciálművekben, lehajtásoknál hipoid fogazáshoz, nagy nyírási igénybevételhez tervezett kenőanyagok, amiket nem adalékolnak színesfém-korrózió ellen, így szinkronkapcsolóval szerelt manuális váltóhoz nem használhatóak. Ami tudja az API GL-4 és GL-5 szabványt, értelemszerűen mindkét kenési helyen megfelelő választás.

Üdv:

Olajdoki