Olaj kizárólag részecskeszűrős dízelbe?

2008.03.11. 00:06

Benzines Ignisben használnám

Kedves Olajdoki!

2006-os, 1.3-as, benzines Ignisembe szerettem volna Total Quartz INEO ECS 5w30-as (ACEA 2004: C2, A5/B5) olajat rendelni, de a forgalmazó állítja, hogy ezt az olajat kifejezetten részecskeszűrős dízelmotorokhoz fejlesztették ki, és nem tanácsolja, hogy benzinbotorhoz használjam. Nem hiszek neki, de hajthatatlan, ugyanezt mondja egyébként az Elf Solaris RNX 5w30 as (ACEA 2004: C3, API: SM/CF) olajjal kapcsolatban is.

1. Akkor most jót tesz a motornak, ha e kettő olaj közül választok, vagy használjak inkább mást?
2. Ha mégis használhatom mindkettőt, akkor Ön melyiket választaná?

Köszönöm:

Laci

Kedves Laci!

Elkeserítő, hogy olyan ember árul olajat, akinek minimális ismerete sincs a szabványokról. Ezzel nem elítélni akarom, de mindenki vegye a fáradságot és tanulja meg szakmáját, hogy a kívülállók felé hiteles lehessen.

Az ACEA A5 elfogadás a Total kenőanyagánál jelenti, hogy alapos teszteléseken bizonyított benzinmotorban is az olaj. Természetesen elsősorban olyan dízelmotorokhoz ajánlott, amelyek DPF rendszerrel szereltek, de ettől függetlenül - nem győzöm hangsúlyozni - használható korszerű benzinmotorokhoz!
Az Elf olajával ugyan ez a helyzet, az API SM egy benzines minősítés.

Nem véletlenül maradt ránk a mondás: Jó pap is holtig tanul. A tudás nem jön magától, nyitott szemmel kell járni a világban.

Üdv:

Olajdoki