Saab 9-5 olajváltása

2008.03.11. 19:47

5W-40-ről 5W-50-re

Kedves Olajdoki!

Nem ártana tisztába tenni a külonboző értékek jelentését. Korábban már írtál hasonlókat de van egy kérdésem. Pl. az 5W40 vagy egy 5w50 motorolajok közül melyiknek jobb a "meleg" tulajdonsága? Korábbi írásokból azt vettem ki hogy ez az érték a 150 °C hőmérsekleten az olaj folyékonyságát jelzi. Na de melyik a folyékonyabb a kisebb vagy a nagyobb szám?

Azért is érdekel mert az autómban most cseréltettem olajat és áttértem az 5w40-ről az 5w50-re (csak Mobil olajat használok). Remélem nem ártottam vele (2003-as évjáratú Saab 9-5 2,3t).

Esetleg nem ártani feltenni az oldalra valami általános tájékoztató táblázatot a jelölések számok pontos jelentésével kapcsolatban. Lehet hogy sok - az enyémhez hasonló - naív kérdés megelőzhető lenne.

Köszönöm:

Ákos

Kedves Ákos!

Viszkozitás témakörében számtalan tanulmány, táblázat, dolgozat lelhető fel az interneten. A legkreatívabb megoldás beírni valamelyik népszerű keresőbe (pl. Google) a "motorolajok viszkozitása" szavakat, és rögtön feldob meglehetősen sok (nekem 2940 db) találatot. Ezek között lehet mazsolázni.

Melegoldali viszkozitás vizsgálatakor az alacsonyabb dinamikai viszkozitási értékű motorolajnak jobbak a folyási tulajdonságai, azaz folyékonyabb. Nem ártottál az olajcserével, bevett gyakorlat, hogy "vastagabb" olajra érdemes áttérni az autó korosodásával párhuzamosan.

Üdv:

Olajdoki