H-D versus Castrol

2008.03.18. 18:20

A saját tapasztalat is fontos

Kedves Olajdoki!

1967 óta motorozom, az utóbbi húsz évben HD-ken, volt 61 éves WLA-M IS mostani gépem 12 éves 52000 km -el. Nem szeretném kritizálni az említett olajmárkát, 2 éve azt töltöttem bele. Bármi van ráírva az olajra a Harley nem szereti, a szinte hűtés nélküli hátsó henger szétveri egyes olajak alkotórészeit, Ja, vezérműtengely csapágy törést kaptam (tügörgős az egyik oldalon a másikon bronzpersely, ott kékre égett a tengely. Miközben káromkodtam a szervizben jött egy kétéves sportsteres, szintén olaj-testvér, himbatengelye kiverődött 2000km -el a csere után. Ilyen hibák 100000 fölött szoktak előjönni néha-néha. Azóta, ahogy addig is, csak a gyárit, nem is drágább. Beugrik még egy Sportster emlékezetembe motorjaim közül 1995- ből melybe szintén nem HD gyári olaj volt, annak a gyöngyösi parton olvadt meg a hátsó henger dugója. 15-18000 km-t megyek évente, sokszor órákig araszolok csúcsban probléma nélkül. A gyár nem véletlenül javasolja saját olaját.

Köszönöm:

Tökfej

Kedves Tökfej!

A Castrol olajával lévő rossz tapasztalata az olajtársaság számára nem túl hízelgő, de gyanítom, hogy számtalan olyan levelet fogok kapni az elkövetkező néhány hónapban, akik biztosítanak róla mindkettőnket, hogy kiváló választás mégis HD motorokba. Jómagam nem akarok igazságot tenni, és mindenkit csak bátorítani tudok, hogy saját tapasztalata, barátai, ismerősei ajánlásainak fényében döntse el milyen olajt használjon, és persze van olyan is, aki majd megint engem kérdez meg.

Ma, Európában és Magyarországon valószínűleg több tízezer HD-tulajdonos pöfög nap mint nap Castrol, HD, Motul, Fuchs Silkolene, Ipon, és még ki tudja milyen olajjal. A HD által forgalmazott kenőanyag meggyőződésem, hogy csúcsminőséget képvisel, különben nem adná a nevét hozzá a gyártó. Nem akarok én senkit lebeszélni róla, de nem rejthetem véka alá, hogy olyan specialisták, mint a Motul vagy Motorex, és még sorolhatnám, szintén kifejlesztettek az elmúlt évtizedekben baromi jó motorolajokat, amik remekül megállják a helyüket az összes motorkerékpár-gyártó motorjában.

Üdv:

Olajdoki