1,8-as Stilo magas olafjogyása

2008.08.11. 18:09

2,3 deci Castrol 1000 km-en

Kedves Olajdoki!

Már többször is feltettem a kérdésemet, eddig mindannyiszor kapott válasz nélkül. Tudom, hogy nem garantálják minden kérdésre a választ, de folyamatosan olvasva a hozzászólásokat, egyszerűen nem értem, hogy miért maradt pont az én kérdésem válasz nélkül!?
Nem számít, nem is reklamációnak szántat, amit fent írtam, csak gondoltam megemlítem, mielőtt egy utolsó kísérletet t teszek a kérdésemmel.

2002.04 havi Fiat Stilo, 1,8-as benzines (nem turbo) 115E km-rel. Gyári ajánlás 10W-40. Eből használtam már Agip, Castrol Magnatec, Selenia 20K-t és mindegyiket ette. Legjobban az Agip-et, legkevésbé a Castrolt (2,3 dl /1000km). Információim szerint ez a motor eleve nem 0-fogyasztású az olaj tekintetében, de ezt azért mégis kicsit soknak érzem.

A szerelőm most azt ajánlotta, hogy tegyek próbát a Castrol Edge 10w-60 asával. Igaz, hogy drágább, de szerinte meg fogja oldani a problémát. Mások azt tanácsoljak, hogy váltsak a Selenia új 5W-30-as full szintetikus olajára (Gold). Mi az őn véleménye?

Köszönöm:

Biszak Zsolt

Kedves Zsolt!

Még egyszer sem olvastam a kérdésedet, ezért nem válaszoltam.
Szerintem csupán viszkozitás váltással nem fog semmi változni. Az olajfogyasztások zöme tömítetlenségekre vezethető vissza, ami nem orvosolható motorolajjal, csak a tömítések cseréjével. Ha esetünkben is ez a helyzet, a szerelőnek illik megbontani a motort, vagy legalább kideríteni a fogyás konkrét okát.

Vezetési stílus is eredményezhet megnövekedett olajfogyást. Ha állandóan túlterheled a motorolajat, megnő a párolgási veszteség. Túl sok hidegindítás utáni kíméletlen használat is növeli a veszteséget.

Javaslatom továbbra is egy SAE 10W-40 viszkozitású motorolaj, pl a Valvoline MaxLife 10W-40, amit kifejezetten ilyen esetekre fejlesztettek ki.

Üdv:

Olajdoki