Mit töltsünk be 350 ezer km után?

2008.11.15. 15:42

Kedves Olajdoki!

A minap egyik barátomnál jártam látogatóban, aki épp a szerelőjével hidrotőkét és olajat cserélt a 406 hdi-ben. Arra lettem figyelmes, hogy amikor az új olajat töltötte bele, nem a megszokott Shell 5W-40-et (ez van benne új korától), hanem Elf 10W-40 használt, ami félszintetikus olaj. Amikor megkérdeztem, mi ennek az oka, a szerelő válasza az volt, hogy már nem szabad 350 ezer km fölött híg olajat rakni az autóba, mert az nem tesz jót neki. Ő már rég 15W olajat rakna bele, mert 100 ezrenként váltani kell sűrűbbre. Az autó nem ette idáig az 5W olajat. Szerinted ez jó döntés volt?

Kedves Levélíró!

Ha az a cél, hogy egyszer oldtimer legyen, és a motor még akkor is vígan bírja, akkor talán érdemes továbbra is 5W-40-et használni, egyébként pénzkidobás.

Nem lesz tőle baja, de sejtem, hogy a szerelő miért mondhatta. Régen, a szintetikus olajok hajnalán, annak összetevői károsíthatták a tömítéseket, ha olyan helyre töltötték őket, ahova nem ez volt az előírás. A mai korszerű szintetikus olajok nem ilyenek, azok kárt nem fognak okozni.

Üdv:

Olajdoki