Széthajtott Uno Turbo

2008.12.05. 12:31

Kedves Olajdoki!

Három éve (többé-kevésbé) boldog tulajdonosa vagyok egy 1991-es 1.3-as Fiat Uno Turbónak. Leginkább hétvégén városban, valamint autópályán használom.

Noha az autót nem kímélem (nemritkán forgatom tiltásközelbe), az eddig eltelt olajcsere-periódusok alatt (a gyári 7500 helyett 6000-6500 km-enként cserélem) egyáltalán nem fogyasztott olajat az autó. Az elmúlt hónapban többször mentem tartósan 170 km/h felett, összesen kb. 450 km-t. Az autó olajfogyasztása meglepett, kb. 1 litert kellett utántöltenem. Eddig Selenia, Castrol Magnatec, Mobil Super S 10W-40-es olajakat próbáltam, különbséget egyik esetében sem éreztem.

A kérdésem az volna, hogy károsodhatott-e az eddig bontatlan, 270 ezer km-t futott motor a (sajnos kényszerű) száguldások alatt, illetve váltsak-e olajat, ha még sok-sok éven keresztül szeretném használni az autót.

Válaszát előre is köszönöm:

Laci

Kedves Laci!

Azt nem hiszem, hogy a motor károsodott, de lehet, hogy a tömítéseknek ez már sok volt. Szervizbe kellene vinni, hogy kiderüljön, mi történt. Az olaj váltását nem feltétlenül javaslom, mert a felsoroltak jók ehhez az autóhoz.

Üdv:

Olajdoki