Fagyálló keverése

2008.12.08. 08:22

Kedves Olajdoki!

Nekem egy 2004-es évjáratú Renault Megane Limousine 1.4 16V autóm van. A hűtőfolyadéka -19ºC-ig fagyálló. Azt szeretném kérdezni, hogy ezen kell-e töményíteni?

Mindenképpen akarok hozzátölteni, mert az optimális szint alatt van. Ön esetleg tudja, hogy milyen fagyálló kell bele? A gyári fagyálló színe sárga. Én találtam az interneten egy Austroil nevű osztrák fagyállót, ami szintén sárga, alumíniumbarát és korróziógátló, ezt hozzákeverhetem a gyári sárga fagyállóhoz a motor és a hűtőrendszer károsodása nélkül? Előre is köszönöm!

Tisztelettel:

Ferenc

Kedves Ferenc!

Ha most -19 fokig bírja (ellenőrizte refraktométerrel?), akkor csak attól függ, kell-e töményíteni, hogy várhatóan ki lesz-e téve ennél alacsonyabb hőmérsékletnek. Városi körülmények között ez nem valószínű, de ha esetleg kirándulni megy a hegyekbe és/vagy külföldre, akkor nem kizárt.

Gyárilag 120 ezer km vagy 48 hónap a fagyálló csereperiódusa ennél a típusnál, amit csak legújabb generációs szerves-sav (OAT) technológiájú fagyállóval lehet elérni. A szín sajnos nem sokat segít, mert bármilyen fagyállót bármilyen színűre lehet színezni, minőségtől függetlenül. Amire oda kell figyelni - az alumínium-kompatibilitáson kívül -, hogy a választott fagyálló ne tartalmazzon szilikátokat, nitriteket, aminokat, foszfátokat és borátokat.

Üdv:

Olajdoki