5W40? Nem értek ehhez, mik ezek? Kinek van igaza?

2009.10.01. 22:38

Tisztelt Olajdoktor!

Sajnos laikus vagyok a kenőolajok területén. Bevallom őszintén, hogy a számok és betűjelek (pl: 5W40) jelentését sem tudom.
Nézzük a konkrét esetet: 1,3-as, '97-es évjáratú Ford Escortom van. A kezelési útmutatója az SAE 5W30-at írja elő, míg az API SC, SD, SE és a SF specifikációnak megfelelő olajok használatát megtiltja.
A kereskedő ezzel ellentétben a 10W40-et ajánlotta. A számok, betűk függvényében nagyon nagy az eltérés a viszkozitásukat illetően? Tehát nekem, illetve a kocsimnak, melyik a legmegfelelőbb olaj nyáron és télen?

Köszönettel várom megtisztelő, útmutató válaszát.

Mészár Mihály


Kedves Mihály!

Valóban nem szabad API SF vagy annál gyengébb minőségű olajat betölteni, ugyanis ebbe a motorba minimum API SG minőségű olaj való. De ezt nem lesz nehéz betartani, mert manapság a legrosszabb minőségű ásványolajokon kívül már minden motorolaj - azaz kb. a piaci kínálat 95%-a - legalább SG minőségű. A 10W40-es viszkozitással sincs baj, a gyártó engedi a használatát ehhez a típushoz. Ráadásul a 10W40-es, félszintetikus minőségű olajok az egyik legjobb ár/érték arányú választást jelentik a napjainkban fellelhető olajok között.

Üdv,

Olajdoki