A molibdén-diszulfid mint adalék

2009.10.22. 10:34

Tisztelt Olajdoki!

Érdeklődnék, hogy mi a véleménye a Fuchs kenőanyagokról, különösen az – általam még sosem hallott – szilárd kenőanyag adalékkal (molibdén-diszulfiddal) ellátott motorolajra lennék kíváncsi. Az eddigi "kommersz" motorolajok után ezen gondolkodom: Titan CFE MC 10W40.
Kíváncsi volnék továbbá a hajtóművekbe, diffikbe tölthető hasonló adalékokról szerzett tapasztalataira. Tényleg annyira megnövelik az élettartamot?

Hisz – józan paraszti ésszel –, ha repülőgép motoroknál bevált a molibdén-diszulfid, valószínűleg egy autónak sem árthat. Vagy mégis? Válaszát előre is köszönöm!

Levélíró

Kedves Levélíró!

Jó a véleményem a Fuchs kenőanyagokról is, és a Liqui Moly-ról is. Utóbbit azért említem, mert ő az egész termékskáláját és marketingjét a molibdén-diszulfidos kenőanyagokra építi. A személyes véleményem az, hogy ártani valóban nem ártanak, de azért én nem is tartom őket sokkal jobbnak, mint a hagyományos motorolajokat. Ha ez lenne a tuti, már mindenki csak ilyet gyártana. A hajtóműolaj adalékokkal kapcsolatban nincs konkrét tapasztalatom, de a hajtóművek amúgy is elég hosszú élettartamúak. Hogy ezt még jobban meghosszabbítja-e egy adalék, azt rendkívül nehéz lenne bizonyítani.

Üdv,

Olajdoki