Hamisított olaj?

2009.11.04. 13:40

Tisztelt Olajdoktor!

Internetes lapokon rendre feltűnnek motor és váltóolajat áruló hirdetések csábítóan alacsony árakon (akár 30%-kal olcsóbban, mint az autósboltban). Én elsősorban Castrol termékeket kerestem. Megalapozott az óvatosságom, amikor megfordul a fejemben, hogy hamisított termékről van szó? Mennyire jellemző ez? Honnan lehet felismerni egy termékről, hogy az rossz minőségű hamisítvány? Pl. a Castrol 4 literes motorolaj kannáin található "zárjegy" mennyire garancia a termék eredetiségére? Válaszát és segítségét előre is köszönöm!

Üdvözlettel: András


Kedves András!

Az olajhamisítás Magyarországon nem jellemző. Az olcsóbb árak rendszerint abból adódnak, hogy a hivatalos importőr vagy képviselet mellett más cégek őket megkerülve hoznak be olajat. A hivatalos importőr költ reklámra, költ logisztikára, költ egy egész irodányi alkalmazottra, ugyanakkor az árba annak is bele kell férnie, ha a nagykereskedőjének engedményt akar adni. Ezzel szemben sok olyan ún. "párhuzamos" importőr van, aki csak lefölözi a piacot: kihasználva az importőr által bevezetett márkanevet, megveszi külföldön nagytételben az árut és eladja itthon olcsón, nem törődve magatartásának piacromboló hatásával. Neki nem kell nagy készletet finanszíroznia, mert csak 1-2 népszerű cikket tart, nem teljes termékskálát; nem kell logisztikára sokat költenie, mert nem fontos, hogy az egész országot ki tudja szolgálni; nem kell sok alkalmazottat fizetni és reklámra költeni, mert a márkát már felépítette helyette más, a saját pénzéből. Végezetül nem kell arra gondolnia, hogy hogyan fog az árból kedvezményt adni, mert nem hosszú távú üzletpolitikát folytat. Hiszen lehet, hogy holnap már egy más márkát fog importálni, vagy nem is olajjal fog foglalkozni.
Tehát nem nagyon kell attól tartani, hogy az olaj hamis, de ha minden kockázatot el akar kerülni, akkor én a beszerzési forrás gondos megválasztását tudom javasolni. Például vásároljon márkás olajat hipermarketben. A hipermarketek szinte mindig biztos forrásból szereznek be mindent. De az internetes áruházakkal sincs baj, ha nem valami ismeretlenről van szó. Csak hogy hazabeszéljek, pl. a Totalcar áruháza is kellően nagy és komoly hátterű ahhoz, hogy fontosabbra értékelje a hosszú távú jó hírét, mint a vásárlók átveréséből származó pillanatnyi hasznot.

Üdv,

Olajdoki