Érdemes-e motorfelújítót használni?

2009.01.07. 12:03

Kedves Olajdoki!

Elnézést kérek, ha olyan kérdést teszek fel, amelyet már esetleg többen is kérdeztek, de ritkán járok ezen a honlapon. Igaz, akkor nagy érdeklődéssel olvasom a tanácsait.

Az a kérdésem, hogy érdemes-e viszonylag új autóba (2006-os VW Polo 1.4 PD TDI) 20 000 km után alkalmazni a Restore motorfelújítót? Persze ebben az esetben nem a motor felújítása, hanem a megfelelő műszaki állapot fenntartása céljából.

Az általam ismert szakemberek nem javasolják a használatát. Szerintük a megfelelő minőségű és időben elvégzett olajcsere a legjobb a motornak, a mindenféle külön adalékokat, csodaszereket kerülni kell.

Azért kérdezem, mert volt egy Skoda 100-asom 10 évvel ezelőtt, amibe 90 km után használtam már ezt az anyagot. Akkor a tapasztalataim jók voltak, kicsit erősebb lett a motor, és csökkent fél literrel a fogyasztás. Mi erről a véleménye, érdemes-e a 20 000 km-es Polónál elkezdeni a motorfelújító használatát?

Köszönettel:

István

Kedves István!

Egyetértek az Ön által megkérdezett szakemberekkel: én sem javaslom ilyen termék használatát. Nincsenek kifejezetten a Restore-ral tapasztalataim, de magát a megközelítést nem tartom jónak.

A motorolaj alapolaj és adalékok kényes egyensúlyából áll, amit nem jó felborítani egy utólag beletöltött adalékkal. Lehet, hogy a termék, ígéretéhez híven, eltömíti a kopás okozta mikroréseket a henger falán, de vajon megmarad-e így az olaj megfelelő hőelvezető képessége? Az olajnak a kenésen kívül hűtenie, tisztítania kell, és védenie a korrózió ellen, az adalékok egyensúlyának megbontása pedig ezen funkciók valamelyikének vagy akár többnek is a sérülésével járhat.

Üdv:

Olajdoki