ACEA C3 A3 helyett?

2009.01.20. 13:41

Kedves Olajdoki!

Fiat Punto II. 1242 cm3, 60 LE, 2003-as évjáratú autómban jelenleg Selenia K 5W-40 (ACEA A3, API SM) olajjal járok, amivel meg vagyok elégedve. Az olajcsere előtt egy Selenia-kereskedőtől rendeltem a fenti olajból, de a Selenia K 5W40 Pure Energy változatát küldte. Ez ACEA C3 és API SM/CF minősítésű (nincs feltüntetve az ACEA A3 követelmény).

Helyettesíti ez utóbbi a sima Selenia K ACEA A3 előírását, illetve keverhető-e a két olaj, mivel a tavalyi olajcseréből maradt ki 1 liter a sima Selenia K-ból.

Köszi:

Laci

Kedves Laci!

Az ACEA C3 nem helyettesíti az A3 előírásait, annál is inkább, mert a C3 egy dízelszabvány, az A3 pedig benzines. De a Selenia K Pure Energy is rendelkezik benzines szabvánnyal (API SM), csak ez nem helyettesíti az ACEA A3-at.

Az autógyártóknak jelenleg az az álláspontjuk, hogy az ACEA C osztályú, ún. alacsony hamutartalmú olajok, amelyeket dízel részecskeszűrős gépkocsikhoz fejlesztettek ki, alkalmatlanok lehetnek bizonyos motortípusokhoz. Ennek az álláspontnak bevallottan az az oka, hogy a gyártók nem rendelkeznek elegendő üzemi adattal ahhoz, hogy kijelenthessék az ellenkezőjét. Mit jelent ez számunkra? Azt, hogy majdnem biztosan nem lenne semmi problémája az autójának ettől az olajtól, különösen egyetlen csereperiódus alatt. Kérdés, hogy a "majdnem biztos" elég megnyugtató-e. Én inkább másik olajat választanék (pl. a sima K-t).

Ha úgy dönt, hogy betölti a Pure Energy-t, akkor nyugodtan keverheti a Selenia K-val.

Üdv:

Olajdoki