Lehet-e túl hosszú a gyári olajcsere-periódus?

2009.03.10. 14:44

Kedves Olajdoki!

2008-as Fiat Ducato 2.3 120 Multijet típusú autónál van-e értelme lerövidíteni a 45 000 km-es olajcsere-periódust? Több autószerelő szerint ez túl hosszú.

Továbbá a gyár által ajánlott Selenia olaj helyett van-e bele jobb?

Köszönettel:

Sanyi

Kedves Sanyi!

Az autógyártók mindig óvatosak a csereperiódus meghatározásánál. Az átlagos 15 ezer kilométeres periódus fölé akkor mennek, ha tesztjeik azt bizonyítják, hogy mind a motor, mind az olaj elbírja. Normál vezetési feltételek és a megfelelő minőségű olaj használata mellett a gyárilag előírt csereperiódus irányadó, akkor is, ha az 45 ezer kilométer. Ahol fedélzeti számítógép monitorozza az üzemi körülményeket, ott azért is mernek hosszabb csereperiódust megadni, mert a számítógép úgyis jelzi, ha korábbi csere indokolt.

Ahol nincs számítógép, ott akkor érdemes lerövidíteni, ha a gépjármű az átlagosnál nagyobb igénybevételnek van kitéve, például sok stop and go, sok hegymenet vagy utánfutó használata. Ilyen használati körülmények mellett, extrém esetben akár a csereperiódus megfelezésére is szükség lehet.

Azt semmiképp ne feledje, hogy ennél a típusnál csak Fiat 9.55535-N2 szabványnak megfelelő, 5W-40-es olaj használható, pl. Selénia WR 5W-40 vagy Fuchs Titan Supersyn 5W-40.

Üdv:

Olajdoki