Dízel olajat a benzinesbe?

2011.11.21. 14:34

Tisztelt Olajdoktor!

A kérdésem a következő: használható-e diesel olaj benzines autóba? Konkrétan Castrol 10W40-ről van szó. Azt hallottam, hogy diesel olaj használható benzinesben, fordítva viszont nem. Mi erről a véleménye?

Köszönöm: Zoltán

Kedves Zoltán!

A Castrol Magnatec Diesel 10W40-nek van benzines jóváhagyása, több is, úgyhogy használható benzinmotoros autókhoz, ha nincs az adott típushoz valami olyan speciális követelmény, amit ez az olaj nem teljesít. Ha az olajnak egyáltalán nem volna benzines jóváhagyása, akkor nem volna ideális választás, mert a csak dízelbe való olajok nem tesznek jót a katalizátornak és növelik a károsanyag-kibocsátást. Ezek a hatások persze nem egy csereperiódus alatt jelentkeznek vagy válnak nyilvánvalóvá, így sokan nem is tudnak róla.

Ami a fordított helyzetet illeti (benzines olajat dízelbe), ott valóban nagyobb a kockázat. A mai korszerű dízelmotorok speciálisan adalékolt olajat igényelnek, amelynek egy, csak benzinmotorba szánt olaj szinte biztosan nem felel meg. Ezért jellemző, hogy nagyon sok autógyártó saját szabványának megfelelő olajat ír elő a dízelmotorjaiba. A magasabb hőmérséklet és az ebből adódó savasabb közeg minimum magasabb detergens és diszpergens tartalmat követel meg, de sok esetben az olaj más tulajdonságainak finomhangolását is.

Ami a régebbi dízelmotorokat illeti, azokhoz többnyire elégséges egy benzinesbe való olaj, bár azok is profitálnak egy kifejezetten dízel személyautókba szánt olaj használatából.

Üdv,

Olajdoki