Adalék a CBR-be

2013.04.12. 11:38

Tisztelt Olajdoktor!

Lenne egy olyan kérdésem, hogy merjek-e 2008-as Honda CBR 1000rr-be XADO/vagy más/ adalékot rakni, vagy esetleg ilyen adalékot tartalmazó olajat 10w-60 4T MA önteni az ÓRIÁSI OLAJFOGYASZTÁS mérséklése miatt? Ez a tipus vagyis ez az évjárat nagyon fogyasztja az olajat normál használat mellett is az időnkénti kirohanásokról meg ne is beszéljünk. A világban ezt a problémát mindenhol orvosolta a Honda gyürü vagy komplett blokk cserével csak kis hazánkban sumákolták el szokás szerint ezt a dolgot. A hiba külföldi cikkekből kiderítve a henger belsejének nem tökéletes /sima/ kialakításának köszönhető, így mielőtt komoly és nem túl pénztárcabarát megoldáshoz kellene folyamodni megpróbálkozhatnék e a fent említett dolgok valamelyikével.

Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel András

Kedves András!

Leírásából kitűnik, hogy motorja konstrukciójával van a probléma, így ebben az esetben, sajnos nagyon nehéz kenőanyag oldalról jó megoldást találni. Mivel eredetileg a Honda egy SAE 10W-30-as olaj használatát írja elő ehhez a típushoz, mindenképpen javasolnék egy próbát magasabb viszkozitás szintű - SAE 10W-50-es, 15W-50-es vagy 10W-60-as - termékkel, ami valószínűleg jobban meg tud tapadni a sima felületeken is, és magasabb szintű tömítettséget biztosít üzemi hőmérsékleten.

Ha a vastagabb termékek sem tudják produkálni a kívánt eredményt, akkor eljött az adalékok használatának az ideje. Tulajdonképpen bármilyen adalék bevethető, ami segíteni tud a fogyasztás mérséklésében. Kísérletezni viszont csak addig érdemes, amíg a befektetett költségek jóval alacsonyabb szinten maradnak, mint egy motorfelújítás ára, ugyanis a végleges megoldás, ebben az esetben, valószínűleg ez lenne.

Üdvözlettel

Olajdoki