Kerepel a hidrotőke

2013.06.24. 11:31

Üdvözlöm!

Nem régen vásároltam egy VW Ventó 97-es 1.9 SDI motoros szgk-t. Az óra szerint 149e km van benne, de szerintem ez nem valós. Az autó meleg motornál erősen kerepelő hangot adott ki ami nem is múlt el alapjáraton. Olajcserét követően (Alko 10w 40-es) elmúlt hamarosan, de most megint jelentkezett szintén meleg motornál. Szerelő nézte és azt mondta valamelyik hydrotőke hibásodott meg. Kérdésem az lenne,hogy egy márkásabb olajcserével és egy hydrotőke tisztító adalékkal megoldódna-e a probléma? Ha jól meghúzatom az autót gyakorlatilag megszűnik a probléma legalábbis egy időre. Úgy veszem észre alacsonyabb fordulaton jön elő a kerepelő (csattogó) hang inkább városi forgalomba. Castrol 10w40-es olajra gondoltam valamint a tisztító adalékra együttesen. Várom mielőbbi válaszát.

Tisztelettel:

Szabó Ferenc

Kedves Ferenc!

Leírásából úgy tűnik, hogy kissé elkoszolódtak a hidrotőkék, amit erre a célra gyártott tisztítóval valóban orvosolni lehet.

Nincs ugyan semmilyen tapasztalatom az Ön által használt Alko olajjal, de nem valószínű, hogy bármilyen problémát okozott volna a motornak. Betöltés után a tapasztalt javulás azért következhetett be, mert a friss olaj tisztító adalékai kissé letisztították a hidrotőkéket, de ez nem volt elég ahhoz, hogy hosszú távon is jól működjenek. Hosszabb távú megoldás lehet valóban egy jó minőségű motorolaj (Castrol, Mobil vagy bármi más típus) használata tisztító adalék társaságában.

Ezzel a módszerrel jelentős javulás várható a motor működésében, de hogy végső megoldásnak alkalmas-e, az a motor jelenlegi állapotától is függ, és majd csak később vagy egy szervizben derül ki.

Üdvözlettel

Olajdoki