Szintetikus vagy félszintetikus?

2016.06.17. 13:22

Tisztelt Olajdoktor!

Kivételesen nagy hangsúlyt fektetek minden autómnál a legmegfelelőbb olaj kiválasztására, mondhatni túl sokat foglalkozok vele, de csakis a legjobbat szeretném adni az autónak. Mit gondol a Liqui Moly termékeiről ? (5w30 / Toptech 4200, 4600)

Más gyártók ebben az árkategóriában sőt még olcsóbban is teljesen szintetikus olajakat árulnak, ezek pedig HC technológiával készültek, mégis sokan preferálják őket. Lehet hogy egy olcsóbb szintetikussal jobban járnék ? Mi egyáltalán a különbség szintetikus és résszintetikus között ? A megbízhatóság és a lehető legjobb minőség a cél. Honda CR-V 2012 2,0 i-VTECH 150 Le.

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm: Tamás

Kedves Tamás!

Más fajta választ kell adnom erre a kérdésre ma, mint még akár 1-2 éve adtam, mert egyre inkább változik a piac. A félszintetikus (= részszintetikus), szintetikus kifejezések elve marketing fogalmak voltak, és voltak értelmezési különbségek az egyes olajtársaságok között, de általában szintetikus alatt a Group IV-es, polialfaolefin alapolajból készült olajokat értették, félszintetikus alatt pedig a Group III, hidrokrakkolt (innen a HC) vagy hidro-izomerizált alapolajból készült kenőanyagokat.

Mivel az utóbbi időben, az adaléktechnológia fejlődésének köszönhetően, már szinte bármilyen tulajdonságú közlekedési kenőanyagot elő tudnak állítani Group III alapolajból is, ezért sok cég ezeket is szintetikusnak nevezi, hiszen hozzák a szintetikus olajoktól megszokott minőségi jellemzőket. Értem ezalatt a magas viszkozitási indexet, a kiváló motortisztaságot, a jó hő- és oxidációs stabilitást, és így tovább. Szerintem nyugodtan választhat a Liqui Moly olajai közül is, függetlenül attól, hogy “csak” HC-szintetikusak, de csak olyat, ami megfelel a gyári előírásnak.

Üdv, Olajdoki