Eltérjek a gyári értéktől?

2017.08.18. 11:34

Tisztelt Olajdoktor!

Nemrég vásároltam egy B5.5 Passatot 2.0 (AL T) benzines motorral, és még a tél előtt olajat szeretnék benne cserélni (bár nem néz ki rossznak, ami benne van). Az előző tulaj szerint is csipegeti az olajat (elmondása szerint 8000 km alatt 3-4 dl), én kb 2000-et mentem vele, és úgy látom kicsit ment lejjebb a szint (nem sokat).

Indításnál kicsit zenélnek a hidrotőkék 1-2 másodpercig. Az autót Németországból hozták be, és mint minden ilyen autóban, ebben is óra szerint 200e km van. Bár nem látszik az autón, de lehet élni a gyanúval, hogy van az több is. Elvileg 5W40-es olaj van most benne. A kérdésem az, hogy tegyek bele ugyanilyet, vagy 10W40-est? Gyári adatként mind két viszkozitást megtaláltam. Vagy egyáltalán érdemes-e bármikor eltérni a gyári értékektől?

Előre is köszönöm!

Sanyi

Kedves Sanyi!

Egy 5W40-es olaj jobb védelmet biztosít a motor számára, mint egy 10W40-es. Akkor is, ha mindkettő megfelel a gyári elvárásoknak. A gyári előírásoktól eltérni általában nem érdemes. Sokan akkor szoktak vastagabb olajra áttérni, ha az olajfogyasztás akarják ezzel csökkenteni. Pedig ez a megoldás csak tüneti kezelés, az olajfogyasztás okát nem szünteti meg, a motornak viszont a vastagabb olaj rosszabb védelmet nyújt. A leírtak alapján az autó csak minimálisan fogyasztja az olajat, ami az utántöltésen kívül más beavatkozást nem igényel. A hidrotőkék 1-2 másodperces zenélése sem ad aggodalomra okot.

Üdv,

Olajdoki