Hová tűnik az olaj?

2017.09.19. 13:00

Kedves Olajdoki,

adott a hőn szeretett családi Opel Vectra C 1.8 benzin típusú autónk. Amit kér a szervizben megkapja. Vigyázunk rá és törődünk vele. Szeretjük mert tágas, jól megy és jól is fogyaszt, de időről-időre előjön egy érdekes jelenség ami aggasztó. Menet közben kijelzi, hogy nézzük meg az olajszintet. Ez még nem az olajnyomás hiányának a jelzése. Ez csak, hogy nézzük meg mert fogy az olaj. Ez még csak egy sárga ikon. Ha már nincs nyomás azt pirossal jelölné.

Félre állok várok 1-2 percet és megnézem a szintet aminél az olaj még a nívó pálcát sem igazán éri el. Ráöntök egy keveset és megyek tovább. Másnap reggel indulás előtt ellenőrzöm a szintet ami jóval meghaladja a maximális értéket. Először azt hittem, hogy én öntöttem többet vagy nem egyenes felületen áll a kocsi stb.. de nem ez a baj. Egyszerűen menet közben valahova eltűnik az olaj. Több szerelővel is egyeztettem már, de senki nem tudja mitől lehet.

Várom a tanácsát. Üdvözlettel: Gábor

Kedves Gábor!

Én semmi rejtélyeset nem vélek felfedezni a történetben. Szerintem az történt, hogy fogyott annyi olaj, hogy alacsony volt az olajszint, ezért jelzett szenzor. Mivel amikor rátöltött akkor nem hagyta előbb visszafolyni az olajteknőbe az olajat, ezért túl sokat töltött rá.

Másnap reggelre visszafolyt az olajteknőbe az olaj, és láthatóvá vált, hogy a hozzátöltött olajjal együtt már túl nagy az olaj mennyisége. Az természetes hogy menet közben “eltűnik valahova az olaj”, hiszen kering a rendszerben, ahogy végzi a dolgát. Értelme nem sok lenne, ha a teljes olajmennyiség ott lenne az olajteknőben menet közben is, hiszen pont a feladatát nem tudná ellátni.

Üdv, Olajdoki