Olajcsere után más a hangja

2018.05.05. 08:37

Tisztelt Olajdoktor!

Adott egy 2008-as Corolla. Ha hosszabb ideig áll (több órát, de nem kell hozzá egy nap sem), akkor indításkor csörgősebb a hangja. Nem lánc hang. A hengerfej felől hallható. Egy másodperc után elmúlik. Tényleg mintha csak az első pár fordulat lenne ilyen. Ha melegen van indítva akkor nem zajos. Gondolom lefolyik az olaj és azt hallom amíg eljut fentebb a hengerfejbe. De ez normális jelenség?

Az autóban új kora óta 5w30 van szervizkönyv szerint. Vásárlás előtt nem volt meg ez a jelenség. Nyilván ezért is vettem meg. Olajcsere után pedig csattogósabban indul. Nem volt meg ez a jelenség. Jelenleg Fuchs 5w30 van benne. Lehet, hogy előzőleg 10w-s volt beenne? 186 ezer km van az autóban. 1.4 benzin, Corolla. 2008-as. Kellene vastagabb olaj?

Kopott lenne a motor, csak elhallgatták, hogy 5w helyett mást öntöttek bele eladás előtt? Vagy annak nincs köze ehhez? Teszem hozzá nem fogyaszt semmi olajat. Ez az 5. autóm. Eddig nem tapasztaltam ilyet. A láncos vezérléshez lehet köze? Régebben csak szíjas autóim voltak. Előre is köszönöm a válaszát!

Üdvözlettel: Tivadar

Kedves Tivadar!

Valószínűleg a hidrotőkék hangját hallja. Ők kapnak utoljára olajat, ezért jellemző, hogy egyes autóknál hidegindítás után pár másodpercig hallassák a hangjukat. Ártalmatlan jelenségről van szó. Nem kell vele foglalkozni.

Üdv, Olajdoki