Automataváltós a Daihatsum, cseréljek váltóolajat?

2018.06.06. 10:50

Kedves Olajdoktor!

Szeretném ha segítene. Most vásárolta egy Daihatsu Materia automata váltós autót. 2010.09. évjárat 125 500 km-rel. A motor hangja tökéletes, az automataváltó gyönyörűen, egyenletesen, nem rángatva húz. A fék szépen fog, de nem harap. A kereskedő szerint az automataváltó olajat nem kell cserélni, mert "örök életű". Viszont olvasom, hogy a váltókban is kell cserélni az olajat.

A motorolajat, szűrőt, levegő szűrőt cserélem mert ezt mindenki javasolja. Szervizelése a papírok szerint 2014-ig van, majd lefordítom. Szeretném okos tanácsait követni, hogy ne fussak nagyobb kiadásokba.

Köszönettel, Júlia

Kedves Júlia!

A korszerű váltók olajait általában nem szükséges karbantartás jelleggel rendszeresen, előre meghatározott időnként cserélni. Sokan nehezen fogadják ezt el, mint ahogy akkor is sokan tiltakoztak, amikor 5-10 ezer kilométer helyett 15 ezer kilométeres lett a jellemző motorolaj csereperiódus.

A gyártó ismeri legjobban a saját konstrukcióját, és ha ő nem írja elő a cserét, akkor nem kell cserélni. Ez nem jelenti azt, hogy soha nem romolhat el. Az autó bármelyik alkatrésze elromolhat, mégsem cseréljük mindegyiket előre meghatározott időközönként. Ma már a váltóolaj is ezek közé tartozik.

Üdv, Olajdoki