Autóba motorkerékpárolaj

2019.01.04. 14:02

Tisztelt Olajdoki,

valahol olvastam, hogy egy jó része a kenőolajnak újrahasznosításból származik, hozzákevernek valamennyi frisset meg az adalékokat. Mintha túl sok lenne a kenés miatt keletkező meghibásodás, pedig állítólag jobb minőségű fémeket használnak és a megmunkálás is pontosabb.

Gondoltam egyet, és egy évvel ezelőtt motorkerékpár olajat tettem az autómba (Daihatsu Coure VII), a gyárival megegyező konzisztenciájút, 5w30 helyett 5w40 ).

Tapasztalatom : finomabb motorhang, jobb viselkedés hidegindításnál, menésnél, a hideg motornál jelentkező pár másodperces szelephang eltűnt.

Szerintem a motorkerékpár olaj sokkal jobb minőségű, az is lehetséges, hogy az egész új, mivel nagy terheléseket és fordulatokat kell kibírjon. Meg szerintem a motorkerékpár olajban a váltó kenését szolgáló adalék jót tesz a változó szelepvezérlésnek, fémek súrlódásánál.

Mi a véleménye ? Tisztelettel János Szatmárnémetiből.

Kedves János!

Van olyan olaj, amit újrafeldolgozott olajból gyártanak, de ez nem jellemző, és nem is lesz tőle rosszabb minőségű az olaj. Az pedig nem igaz, hogy sok a kenés miatti meghibásodás. Legalábbis Európában, ahol betartják a gyári előírásokat, alig fordul elő olyan eset, hogy az olaj nem megfelelő minősége miatt menjen tönkre a motor.

Ami a motorkerékpár olajokat illeti, több kopásgátló adalékot (sokszor ZDDP) tartalmaznak, ami viszont nem tesz jót a katalizátornak és más kipufogógáz utókezelő rendszereknek. Ráadásul a mai autók és mai olajok esetében felesleges. Egy minőségi, személygépkocsikhoz gyártott és a gyári előírásoknak megfelelő motorolaj használatával minden szükségeset megadott a motornak.

Üdv, Olajdoki