Alapjáraton felvillan az olajnyomás-lámpa

2019.04.18. 15:09

Kedves Olajdoki!

Az alany egy 1997-es Volkswagen Golf III (1.4 benzin, 60Le). Olajcsere (Castrol Magnatec 10w40), szűrővel 4 ezer km-rel ezelőtt volt. 50-60 km megtétele után alacsony fordulatszámnál (pl. alapjárat) felvillan az olajnyomás visszajelző lámpa, de gázadásra elalszik. Rövidebb távon nem jelentkezik a probléma.

Kicseréltem a olajnyomás-kapcsolót, de a helyzet változatlan. Mi tévő legyek? A szervizek elhessegettek, miszerint nincs műszerük nyomást mérni, illetve máshol 2 hónap múlva adnának időpontot. Cseréljem le az olajat és a szűrőt? Ha igen, másik viszkozitású olaj segíthet? Mi lehet a megoldás? Mindennemű tanácsát előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Tamás

Kedves Tamás!

Az olajnyomás problémára jellemző, hogy általában először meleg motornál, alacsony fordulaton jelentkezik. Ugyanis a hideg olaj nyomása magasabb, és a magasabb fordulatszám is megemeli az olajnyomást. Ha a két tényező egyike sem áll fenn, akkor szokott megjelenni a kezdődő nyomásprobléma.

A legjobb eset az, ha az olajszűrő okozza, ami előfordul néha, főleg utángyártott szűrőknél, de esélyes, hogy ha ez lenne a helyzet, akkor már az olajcsere óta fenn állna.

Ha nem az olajszűrő, akkor lehet érzékelő hiba, olajgomba hiba, olajszivattyú hiba, stb. Ami szinte kizárt az az, hogy az olaj hibája legyen, tehát ha az olajcserétől megoldódik, akkor a szűrő volt a ludas.

Üdv, Olajdoki